Redactia.ro
Home » Coronavirus » Ce înseamnă ordonanță militară și cum se aplică. Ce drepturi și libertăți am putea pierde

Ce înseamnă ordonanță militară și cum se aplică. Ce drepturi și libertăți am putea pierde

ordonanță militară

O ordonanță militară este un act administrativ emis de o autoritate a administrației publice centrale în temeiul unor dispoziții legale (OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență adoptată prin Legea nr. 453/2004) și al prevederilor decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență (Decretul nr. 195/2020).

Ordonanțele militare emise până acum pe fondul crizei coronavirusului cuprinde măsuri administrative emise de Ministrul Afacerilor Interne, dar și măsuri de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. În conformitate cu art. 53 din Constituția României, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege și doar pentru anumite situații (sănătatea publică fiind una dintre aceste cauze), potrivit juridice.ro.

Ce prevede ARTICOLUL 53 din Legea Fundamentală

Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Ordonanța militară, ca act administrativ, nu face altceva decât să pună în aplicare, prin raportare la situația de fapt existentă, dispozițiile de rang legal din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, adoptată de Parlament prin Legea nr. 453/2004.

Astfel, pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției. (art. 4 din Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență).

Ce drepturi fundamentale ne-au fost îngrădite

Până acum, au fost date trei ordonanțe militare, care au îngrădit libertățile de mișcare ale românilor.

  • Ordonanța militară nr. 1 din 18 martie 2020 – suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele ori alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.
  • Ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020 – interzice circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane. De asemenea, sunt introduse recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții. Mai mult, se suspendă activitatea comercială a mai multor tipuri de activități comerciale.
  • Ordonanța militară nr. 3 din 24 martie – prevede extinderea restricțiilor de circulație a persoanelor și între orele 6.00 – 22.00, cu unele excepții. Ordonanța mai prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele numai între orele 11.00 și 13.00, cu excepții.

Ministrul internelor, Marcel Vela, a anunțat duminică, 29 martie, măsurile dispuse într-o nouă ordonanță militară, Ordonanța militară 4. Conform documentului, vârstnicii vor putea ieși din casă oricând dacă o fac pentru a-și rezolva probleme medicale. De asemenea, sunt plafonate preturile la energie, gaze, apă și carburanți. Persoanele care părăsesc izolarea la domiciliu sau carantina vor fi băgate 14 zile în carantină, pe cheltuiala lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: