Redactia.ro
Home » Știri » Oficial: Măștile de protecție și triajul epidemiologic devin obligatorii. Ce măsuri trebuie să respecte românii

Oficial: Măștile de protecție și triajul epidemiologic devin obligatorii. Ce măsuri trebuie să respecte românii

Masca de protecție obligatorie în România

Purtarea măștilor de protecție și triajul epidemiologic au devenit oficial lege, odată cu adoptarea Ordinului comun al Ministerului Sănătății cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru protecția împotriva contaminării cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru a aprobat miercuri documentul, care arată că pe toată perioadă stării de alertă toți cetățenii trebuie să poarte masca de protecție în toate spațiile închise: la birou, în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale.

Există, totuși, câteva excepții. Este vorba de copiii mai mici de cinci ani, de persoanele care au probleme cu nivelul de oxigen, de elevi și studenți dacă respectă distanțarea socială de trei metri, la fel ca și prezentatorii TV.

Purtarea măștilor este obligatorie în România. Ce excepții există

Potrivit unui anunț al Ministerului Sănătății, masca de protecție nu poate fi eficientă de una singură, ci ea trebuie însoțită de o igienă corespunzătoare. Astfel, înainte de a ne pune masca pe față, trebuie să ne spălăm și dezinfectăm mâinile.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat”, arată Ministerul Sănătății.

De asemenea, documentul transmis de Ministerul Sănătății pe pagina oficială de Facebook arată ce trebuie să facem cu măștile după ce le folosim cele patru ore recomandate, când acestea trebuie aruncate. Cei care folosesc măști nemedicale trebuie să știe că este necesar ca acestea să fie spălate zilnic.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă”, a transmis Ministerul.

Triajul epidemiologic devine obligatoriu înainte de intarea în instituții

O altă măsură importantă ce a fost adoptată este cea a triajului epidemiologic. Toate persoanele care vor să intre într-o incintă trebuie să i se supună, altfel nu nu îi va fi permis accesul. De asemenea, oricine vrea să intre într-o instituțir trebuie să își deinfecteze mâinile.
Potrivit Ordinului comun, instituțiile sunt obligate să asigure acest triaj și deinfectarea.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă”, se explică în document.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii și a observării stării de bine a oricărei persoane vrea să intre într-o instituție. Dacă aceasta depășește 37,3 grade Celsius, persoanei respective îi va fi negat accesul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: