Redactia.ro
Home » Știri » A murit fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii. Casa Albă a îmbrăcat haine de doliu

A murit fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii. Casa Albă a îmbrăcat haine de doliu

A murit Rosalynn Carter

Rosalynn Carter, una dintre femeile care au îndeplinit cu grație rolul de primă doamnă în Statele Unite ale Americii, s-a stins din viață ieri, la venerabila vârstă de 96 de ani. În timpul mandatului soțului său, președintele Jimmy Carter, ea a devenit cunoscută drept „o prelungire” a președintelui, datorită implicării sale semnificative în administrația prezidențială. 

Soții Carter au redefinit conceptul de post-președinție și au contribuit semnificativ la promovarea păcii mondiale și a drepturilor omului prin intermediul Centrului Carter, organizație non-guvernamentală cu sediul în Atlanta, dedicată obiectivelor de a „face pace, a lupta împotriva bolilor și a crea speranță”.

A murit Rosalynn Carter

Rosalynn Carter a plecat în liniște, înconjurată de cei dragi. În luna mai a anului 2023, familia Carter a dezvăluit că aceasta suferea de demență, însă a continuat să trăiască o viață fericită în căminul lor din Plains, Georgia. Cuplul Carter a rămas cel mai longeviv cuplu prezidențial căsătorit, legându-se prin căsătorie în anul 1946, când Jimmy avea 21 de ani, iar Rosalynn 18 ani.

„Rosalynn a fost partenera mea de la egal la egal în tot ceea ce am realizat. Ea mi-a oferit îndrumări înţelepte şi încurajări atunci când am avut nevoie. Atâta timp cât Rosalynn a fost în această lume, am ştiut întotdeauna că cineva m-a iubit şi m-a susţinut”, a declarat fostul președinte.

După încheierea mandatului său solo în 1981, Jimmy Carter a trăit mai mulți ani după ce a părăsit Casa Albă decât oricare alt președinte anterior, iar partenera sa de viață a avut un rol esențial în această perioadă, implicându-se în activități precum Centrul Carter, o organizație non-profit, și organizația de caritate Habitat for Humanity.

Unul dintre cele mai longevive cupluri

Jimmy Carter, președinte al Statelor Unite între 1977 și 1981, a rămas în istorie ca cel mai în vârstă fost președinte american. Mandatul său a fost marcat de realizări notabile, printre care încheierea unui rar acord de pace între Israel și Egipt, care rezistă și în prezent. Cu toate acestea, perioada sa de președinție a fost umbrită de inflație galopantă și criza ostaticilor din Iran. În toate aceste împrejurări, Rosalynn a fost sprijinul său constant și înțelept.

După părăsirea Casei Albe, cuplul a călătorit în diverse puncte fierbinți ale lumii, inclusiv Cuba, Sudan și Coreea de Nord, monitorizând alegeri și contribuind la combaterea unor boli tropicale neglijate. În 2002, Jimmy Carter a fost onorat cu Premiul Nobel pentru Pace.

În semn de recunoaștere a contribuțiilor lor notabile, în 1999, președintele de atunci, Bill Clinton, le-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă a țării. Clinton a afirmat că soții Carter au avut un impact pozitiv asupra vieților multor oameni din întreaga lume, depășind orice alt cuplu de pe Pământ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: