Redactia.ro
Home » Știri » Amendă nouă din februarie 2021. Românii pot plăti și 20.000 de lei

Amendă nouă din februarie 2021. Românii pot plăti și 20.000 de lei

O nouă amendă îi așteaptă pe români din februarie 2021, dacă nu respect un lucru. Românii pot ajunge să plătească chiar și 20.000 de lei. 

 

Amendă nouă din februarie 2021

O nouă lege adoptată anul trecut intră în vigoare din luna februarie a acestui an. Cine nu respectă noile indicații riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Este vorba despre arderea frunzelor din gospodării. arderea frunzelor este interzisă din acest an, iar cei care vor încălca legea vor suporta amenzi uriașe.

Românii au de ani de zile obiceiul de a-și arde diversele deșeuri, în special în mediul rural. Însă, acest lucru nu se va mai întâmpla. Astfel, frunzele și alte resturi vegetale terbuie colectate selectiv, după cum arată Legea compostului care intră în vigoare de la 20 februarie 2021.

Prin actul normativ este impusă colectarea selectivă a ,,deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”.

Arderea frunzelor și a altor vegetale devine contravenție și se mustrează prin lege cu o amendă între 400-800 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000-20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Legea nr.181 din 19 august 2020

(1) Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.
(2) În vederea realizării activităților prevăzute la alin. (1) se stabilesc următoarele:
a) condițiile utilizării deșeurilor nepericuloase în vederea compostării/digestiei anaerobe pentru atingerea țintelor și obiectivelor privind reciclarea/valorificarea și reducerea eliminării prin depozitare a biodeșeurilor;
b) stabilirea categoriilor de deșeuri destinate compostării/ digestiei anaerobe;
c) stabilirea categoriilor de calitate a compostului;
d) modalitățile de utilizare a compostului/digestatului în funcție de categoria de calitate;
e) certificarea conformității calității compostului în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/1.009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.069/2009 și (CE) nr. 1.107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003;
f) măsurile de supraveghere a pieței compostului în România;
g) obligațiile operatorilor economici;
h) atribuțiile autorităților administrației publice centrale și locale;
i) sancțiunile aplicabile.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: