Redactia.ro
Home » Știri » Atenție! De mâine, aceste telefoane nu se mai pot vinde în România. Se aplică amenzi uriașe

Atenție! De mâine, aceste telefoane nu se mai pot vinde în România. Se aplică amenzi uriașe

telefoane

Vineri, 26 iunie, este ultima zi în care magazinele mai pot vinde telefoane mobile care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” apărută anul trecut prevede că magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență – RO-ALERT – până la sfârșitul zilei de vineri, 26 iunie, transmite avocatnet.ro.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță.

Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO-ALERT

Așadar, magazinele de profil vor putea să vândă doar telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT. Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din 27 iunie 2020 vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei.

Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Cum funcționează sistemul RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Loading...