Redactia.ro
Home » Știri » Catastrofa care a schimbat clima Planetei. Anul în care nu a existat vară

Catastrofa care a schimbat clima Planetei. Anul în care nu a existat vară

GALERIE FOTO (2) Catastrofa anul fără vară

Anul 1815 a fost unul care a schimbat omenirea pentru totdeauna. În Indonezia a avut loc erupția unui vulcan despre care se credea că nu o va mai face vreodată. Vulcanul Tambora a erupt și a luat viețile a zeci de mii de oameni, care au fost uciși de furia lavei.

Anul în care nu a existat vară

Insula indoneziană Sumbawa a fost cea care a găzduit erupția devastatoare, care nu a afectat numai Indonezia sau Asia, ci întreaga lume.

Erupția din aprilie 1815 a fost atât de puternică încât norul de cenușă a ajuns în Stratosferă. Din această cauză, razele Soarelui nu au mai putut atinge Pământul, iar consecința a fost una devastatoare. Temperaturile au scăzut în mod dramatic peste tot în lume. Tocmai de aceea, anul 1816 a fost supranumit „anul fără vară”, el fiind extrem de rece.

Explozia din seara de 10 aprilie 1815 a fost atât de puternică încât ea s-a auzit de la 2.000 de kilometri depărtare, tocmai în Insula Sumatra.

Catastrofa care a schimbat Pământul așa cum îl știm

Lava a început să curgă în râuri și se îndrepta spre casele oamenilor cu o viteză de 160 de kilometri pe oră. Acesta au distrus totul în cale și s-au potolit abia când au ajuns în mare, căreia i-au făcut apele să clocotească. Atât de fierbinți erau.

De parcă dezastrul nu a fost de ajuns, cutremurarea pământului a făcut să fie provocate și mai multe tsunami. Acestea au lovit bucățile de pământ din Marea Java și au făcut prăpăd.

Estimările făcute atunci arată că aproape 10.000 de oameni și-au pierdut viața în urma erupției acestui Vulcan. Totuși, acesta este numărul persoanelor care au murit pe loc, neavând nicio șansă în fața valurile de lava imposibil de fierbinți. La această numărătoare nu au puși cei care s-au îmbolnăvit de pe urma erupției lui Tambora. Ei s-au îmbolnăvit din cauza sulfului din atmosferă. Alții au murit de foame pentru că nu mai aveau ce să mănânce, toate recoltele fiind distruse.

În total, erupția din 1815 a vulcanului Tambora a luat viețile a 60.000-90.000 de oameni.

Loading...