Redactia.ro
Home » Știri » Conflictul dintre Rusia și Ucraina. Autoritățile ruse anunță cu distrugerea

Conflictul dintre Rusia și Ucraina. Autoritățile ruse anunță cu distrugerea

Conflictul dintre Rusia și Ucraina

Conflictul dintre Rusia și Ucraina. În ultima perioadă, toate privirile sunt îndreptate către frontiera dintre cele două state. Situația devine tot mai explozivă de la o zi la alta, iar multă lume se întreabă dacă va exista un război între cele două state. Se pare că situația devine tot mai serioasă, după ce Rusia se pregătește intens de un conflict armat, amenințând că distruge Ucraina.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina. Autoritățile ruse anunță cu distrugerea

Conflictul dintre Rusia și Ucraina. De câteva săptămâni, conflictul dintre cele două state atrage atenția, având în vedere că situația devine tot mai serioasă. Pe buzele tuturor stă întrebarea dacă nu cumva va exista un război între Rusia și China. Încă de la jumătatea lunii martie, Ucraina și guvernele occidentale au avertizat că statul rus pregătește trupe în Crimeea și în zona de conflict din estul țării. Mobilizările trupei rusești nu fac altceva decât să ridice suspiciuni privind o reaprindere a conflictului din Donbas și chiar o intrare directă în război a Rusiei.

În ultimele zile s-au raportat mari mișcări militare rusești către granița estică a Ucrainei și în Crimeea. Multe dintre rapoarte au apărut pe Twitter, inclusiv relatări despre rachete de rază scurtă Iskander. Cu toate că își desfășoară mobilizarea de trupe și echipamente la frontiera cu Ucraina, Kremlinul nu a oferit informații despre unitățile implicate. Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a acuzat că Rusia amenință în mod deschis Ucraina. “Ei (oficialii ruşi) ameninţă deschis Ucraina cu un război şi cu distrugerea statului ucrainean. Condamnăm agravarea situaţiei de securitate provocată de Rusia, precum şi acţiunile şi declaraţiile Moscovei ce vizează escaladarea tensiunii militare şi subminarea eforturilor diplomatice”, a declarat ministrul ucrainean în timpul unei conferinţe de presă. De asemenea, ministrul a atenționat Rusia să nu
încalce linia roșie, care este frontiera de stat a Ucrainei.

Conform Reuters, miniștrii de externe ucrainean, lituanin, leton și estonian au condamnat escaladarea militară a Rusiei în estul Ucrainei, cerându-i Moscovei să reducă tensiunile în regiune și să revină la negocieri. “Astăzi, noi patru condamnăm cu fermitate exacerbarea situaţiei de către Rusia, acţiunile şi afirmaţiile Moscovei menite să escaladeze tensiunile”, a spus Kuleba în timpul conferinţei de presă comune cu miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice, reuniţi la Kiev.

Începutul sfârșitului pentru Ucraina ca țară?

În urmă cu o săptămâni, șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse și negociatorul șef al Rsuiei pentru conflictul din estul Ucrainei, Dmitri Kozak, a declarat că Rusia ar putea fi obligată să-și apere cetățenii din estul statului ucrainean și că ostilitățile militare majore ar putea marca începutul sfârșitului pentru Ucraina ca țară.

Ucraina se teme că Moscova vrea să provoace un casus belii pentru a încerca să justifice o operațiune armată. La rândul său, Kremlinul susține că nu amenință pe nimeni, însă denunță provocările statuluu ucrainean. Zeci de mii de soldați au fost comasați la frontiera cu Ucraina și în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Rusia a anunțat că se desfășoară exerciții militare ca răspuns la amenințările NATO, alianță la care Kievul își dorește să adere. Președintele Joe Biden și cancelarul federal german Angela Merkel au convenit să-i ceară Moscovei reducerea efectivelor sale militare de la frontiera cu Ucraina, pentru a calma situația.