Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea populară! Un interpret celebru s-a stins din viață: ”A fost sufletul formației noastre”

Doliu în lumea populară! Un interpret celebru s-a stins din viață: ”A fost sufletul formației noastre”

GALERIE FOTO (2)

Un celebru interpret de muzică populară s-a stins din viață. Este vorba despre Aurel Butnaru, liderul singurei formații de cimpoieri din țară. Vestea cumplită a fost anunțată de fostul primar al comunei Perieni, Vasile Roșca. 

Doliu în lumea populară!

Aurel Butnaru, liderul singurei formații de cimpoieri din țară, a murit la vârsta de 77 de ani. Interpretul de muzică populară s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, după ce a pierdut lupta cu boala cumplită. Aurel Butnaru este unul dintre ultimii meșteri de cimpoaie din Europa.

În luna februarie a acestui an, Aurel Butnaru ar fi împlinit vârsta de 78 de ani. Mai mult, și fiul acestuia, Gheorghe, a fos împușcat mortal la vânătoare de mistreți, unde era gonaș, în urmă cu șapte ani, în anul 2014.

Vestea morții celebrului interpret de muzică popular a fost anunțată de Vasile Roșca, fostul primar al comunei Perieni, prin intermediul unui mesaj emoționant pe rețelele de socializare. Fostul edil a avut numai cuvinte de laudă de spus despre interpret, căruia i-a oferit în urmă cu cinci ani, în anul 2016, titlul de Cetățen de onoare al Comunei Poieni.

,,Și valorile sunt muritoare… Viața culturală a Perienilor, începând de astăzi va fi mai săracă, odată cu trecerea în neființă a consăteanului nostru drag Aurelian Butnaru.

A fost sufletul formației noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari și instrumentiștilor de folclor autentic de excepție, domnul Aurelian Butnaru și-a câștigat locul său în primele rânduri, prin multitudinea participării sale la activități culturale pe o perioadă de peste 50 de ani. Pe lângă aparițiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iasi, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrări radio, la emisiuni muzicale și de divertisment, folclorul nostru tradițional, modelat în jurul cimpoiului, s-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării noastre.

Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreună cu formația de cimpoieri la manifestări folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania și Germania. În cadrul unui festival organizat in Palermo-Italia in anul 1971, pentru prestatia sa, formatia de cimpoieri de la Perieni a fost răsplatita cu Marele premiu “CIMPOIUL DE AUR”.

Prin implicarea domnului Aurelian Butnaru ca și instructor, pentru cei dornici de a îmbrățișa tainele interpretării melodiilor tradiționale la cimpoi, acest meșteșug a fost transmis generațiilor mai tinere, generații care astăzi îi mulțumesc cu recunoștință, iar de mâine îi vor pomeni numele. Cuvintele scrise acum aici ar fi prea puține pentru a scoate în evidență recunoștința noastră pentru domnul Aurelian Butnaru, având în vedere contribuţia sa majoră în ceea ce privește păstrarea folclorului traditional din zona noastră .

Dar sunt împăcat sufletește, că în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate, din postura funcției de primar al comunei Perieni în anul 2016, am inițiat un proiect de hotărâre prin care am propus Consiliului local Perieni, acordarea tutlului de ”CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI PERIENI”, domnului Aurelian Butnaru, titlu care a fost acordat într-o ședință solemnă în baza Hotărârii Consiliului local Perieni nr. 14/14.03.2016.

De mâine, doina cântată cu măestrie la cimpoi de ”nenea Aurel” va fi ascultată doar de îngeri, acolo în ceruri el își va lua locul în formație și va cânta alături de ceilalți cimpoieri dragi nouă, care din păcate, astăzi nu mai sunt printre noi.

Sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei îndoliate! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, este mesajul postat de fostul primar din Perieni pe contul personal de Facebook.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: