Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Greutatea porcului. Cum o calculezi, in viu, fara cantar

Greutatea porcului. Cum o calculezi, in viu, fara cantar

Mai este putin pana la Craciun si deja romanii incep sa se pregateasca pentru mesele copioase. Ignatul se apropie, iar noi am aflat cum poti calcula greutatea porcului, in viu, fara cantar.

Metoda aceasta este folosita intotdeauna de micii fermieri, care nu au intotdeauna posibilitatea sa foloseasca un cantar, inainte de a sacrifica animalele. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa iei anumite masuratori si sa aplici o formula de calcul.

Greutatea porcului. Cum o calculezi, in viu, fara cantar

Pentru a calcula greutatea corporală a unui porc fără cântar ai nevoie de o ruleta și puțină pricepere la matematică.

Iată ce trebuie să faci

– Măsoară distanţa dintre spatele urechii şi până la baza cozii. Aceasta va fi notată cu L în formula de calcul.

– Măsoară circumferinţa porcului în spatele picioarelor din faţă, variabilă ce va fi notată cu C în formula de calcul.

Formula de calcul

Formula după care se calculează greutatea porcului este următoarea: G= CxCxLx69,3, unde C = circumferinţă, L = lungimea, G = greutatea porcului, 69,3 = constantă de calcul.

Exemplu: Un porc cu o lungime L de 1,05 şi o circumferinţă C de 1,23 metri are următoarea formula de calcul: G = 1,23×1,23×1,05×69,3 = 110,08 kilograme. De reținut că această formulă are o marjă de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poţi calcula inclusiv greutatea carcasei de porc. Iată cum: greutatea corpului înmulțită cu 0,72 (constantă de calcul). Un porc de 110 kg are astfel o carcasă cu greutatea de 79 kg.

Cand este IGNATUL

IGNATUL. Sarbatorile Craciunului incep de pe 20 de decembrie, atunci cand este sarbatorit IGNATUL, si se intind pe parcursul a trei saptamani. In aceasta zi multi romani sacrifica porcul pentru masa de Craciun, conform unei traditii vechi.  În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții, scrie Antena3.ro

Loading...