Redactia.ro
Home » Știri » Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Una dintre cele mai recente schimbări legislative din România aduce vești bune pentru unii dintre cetățeni, iar numele care a adus această noutate în atenția publicului este Simona Bucura-Oprescu. Potrivit declarațiilor sale, există acum posibilitatea pentru anumite categorii de români să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani, fără a fi penalizați. Această schimbare vine odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, programată pentru 1 septembrie 2024.

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare

Conform noilor reguli, anumite categorii de muncitori, precum cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, pot beneficia acum de pensie anticipată fără a suporta penalizări. Pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare, iar pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

Un alt grup care poate beneficia de această oportunitate sunt bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani. Aceștia pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără nicio penalizare, dar este important de reținut că perioada sub 25 de ani nu aduce puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în emisiunea „România Politică” de la Prima News.

Ce aduce noua lege a pensiilor

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie, iar beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive conform formulei de calcul prevăzută în lege.

Totuși, trebuie menționat că dosarele de pensie sunt unice pentru fiecare pensionar și că noua lege a pensiilor din sistemul public are o formulă de calcul care ține cont de mai mulți parametri. Astfel, totalul punctelor acumulate, punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate sunt toți factori care influențează pensia finală a fiecărui individ.

„Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate. Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată, respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

„Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel, și cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

Este important ca românii să fie la curent cu aceste modificări și să-și planifice viitorul financiar în consecință. Aceste modificări legislative aduc un nivel de echitate mai mare în sistemul de pensii din România, oferind recunoaștere și beneficii pentru cei care au muncit în condiții dificile sau care au un stagiu de cotizare îndelungat. Astfel, se deschide un nou capitol în privința perspectivei de pensionare pentru mulți români și se aduc speranțe pentru un viitor mai sigur și mai prosper în perioada de după activitatea profesională.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: