Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Cum ne ajuta un pulsoximetru in pandemia de COVID-19?

Cum ne ajuta un pulsoximetru in pandemia de COVID-19?

GALERIE FOTO (2) ce este pulsoximetru

Putina lume stie de acest aparat si de beneficiile pe care le poate aduce. Majoritatea suntem obisnuiti sa aflam pulsul/tensiunea cu ajutorul unui tensiometru, insa nivelul saturatiei de oxigen din sange o putem afla foarte usor cu ajutorul acestui aparat medical, numit pulsoximetru.

Ce este pulsoximetru

Asa cum ii spune si numele, este un aparat de mici dimensiuni ce masoara atat pulsul cat si nivelul de oxigen din sange, ambele in acelasi timp.

Este un aparat non-invaziv ce se prinde de deget, se apasa un buton de start si se asteapta aproximativ 5 secunde pentru a afisa rezultatul. Se poate folosi atat in unitatile medicale (cabinete medicale, urgente, etc) cat si acasa. Nu trebuie o pregatire medicala pentru a putea folosi acest aparat, ceea ce il face foarte util in orice casa.

Faptul ca masoara atat saturatia de oxigen din sange, a hemoglobinei arteriale (SpO2) cat si pulsul, atat pentru copii cat si pentru adulti, devine un aparat medical minune ce ar trebui sa fie prezent in orice casa, asa cum este si un termometru.

Acesta este un dispozitiv general medical, nu unul profesional si astfel, acesta nu este destinat monitorizarii continue a starii de sanatate, ci doar pentru verificari periodice.

Cum se foloseste un pulsoximetru?

Pentru a avea rezultate cat mai apropiate de realitate trebuie sa citim cu atentie si instructionile producatorului. Este foarte important sa il folosim corect pentru a avea rezultate corecte.

Ca la orice aparat medical, rezultatele pot fi influentate destul de usor de anumiti factori externi. Printre cei mai comuni factori externi ce pot influenta rezultatele afisate se numara oja sau lacul de pe unghii.
Fiind un aparat ce emite lumina rosie si lumina infrarosie, iar la capatul celalalt fiind receptori de lumina ce masoara cantitatea din fiecare lumina ce trece prin deget, orice tip de oja sau lac pe unghie poate stopa trecerea luminii si astfel influentand rezultatul. Acest aspect trebuie luat in considerare la orice pulsoximetru (de deget), indiferent de brandul de la care vine.

Conform unor studii medicale realizate in 2015, pentru a avea un rezultat cat mai aproape de adevar, acest pulsoximetru se prinde de degetul mijlociu al mainii drepte.

Cum aflu daca rezultatele sunt bune sau nu?

Pentru a interpreta rezultatele afisate trebuie sa stim care sunt parametrii normali ai valorilor masurate. Mai exact, trebuie sa stim care e nivelul optim al nivelului de oxigen din sange si care este frecventa cardiaca buna.

Saturatia de oxigen trebuie sa fie intre 95%-100%. Daca scade sub 90% indica faptul ca organismul are o lipsa acuta de oxigen si trebuie sa se aduca un surplus de oxigen. Din punct de vedere medical, nivelul de oxigen sub 90% este hipoxemie.

Daca ne referim la o frecventa cardiaca normala, aceasta ar trebui sa fie intre 60 si 100 de batai pe minut. In cazul persoanelor cu probleme cardiace, aceste valori sunt depasite sau sunt sub limita normala. Si aici pot interveni factori externi care sa motiveze o frecventa cardiaca anormala, cum ar fi un tratament medicamentos pe care il urmeaza pacientul.

• Saturatie de oxigen: 95-100%;
• Frecventa cardiaca: 60-100 batai pe minut.

De ce sa aleg un pulsoximetru bun?

Pentru ca perioada complicata prin care trecem din cauza pandemiei de COVID-19 ne solicita la maxim, atat din punct de vedere fizic cat si mental, trebuie sa facem fata cu brio acestei provocari. Si cum putem trece mai usor prin asa ceva decat cu o stare generala de sanatate buna.

Orice dispozitiv medical care ne poate ajuta sa monitorizam corect si rapid starea noastra de sanatate este bine-venit in orice casa si chiar este recomandat de catre medici.

Dupa spusele specialistilor care au monitorizat atent acest virus, acesta afecteaza frecvent plamanii si inima. Majoritatea celor infectati dezvolta probleme cardio-respiratorii. In acest caz, pentru a putea preveni starile avansate de lipsa de oxigen sau probleme cardiace, se recomanda folosirea unui pulsoximetru bun, pentru o monitorizare periodica.

Daca vrei sa te alegi cu cel mai bun pulsoximetru trebuie sa fii atent la ce cumperi pentru ca pe piata sunt tot felul de aparate de genul acesta, care promit ca iti dau raspunsul cel mai apropiat de realitate. Insa nu toate fac acest lucru, iar unele nu sunt avizate de Institutii Medicale pentru a putea fi folosit. Acestea trebuie sa aiba certificari medicale pentru a le servi in acest scop.

Avantajele pulsoximetrelor sunt multe: sunt foarte usoare, sunt foarte mici, sunt portabile, arata starea de santate generale intr-un timp foarte scurt si, cel mai important, sunt destul de ieftine.
Pentru a gasi promotii sau cele mai bune pulsoximetre la preturi bune, puteti citi site-uri de specialitate care sa faca review-uri despre acestea si sa recomande in functie de ce se testeaza.

Recomand cumpararea lor online pentru a se evita aglomeratia din farmacie, iar online se poate face comparatie intre produse si se pot citi parerile sincere ale celorlalti utilizatori. Astfel poti alege cel mai bun pulsoximetru fara prea mari batai de cap.

Pentru persoanele de varsta a 3-a este romcandat sa se faca miscare zilnica, astfel putand tine organismul intr-o stare de activitate cat mai mult timp si vand un tonus mult mai bun. Putem sa aflam ce reprezinta sportul la varsta a treia citind cu atentie articolul de aici. Pentru aceste persoane, monitorizarea periodica a starii generale de sanatate este un lucru recomandat de catre orice medic, iar in cadrul monitorizarii poate intra si pulsoximetrul. Cu ajutorul lui, persoanele in varsta pot monitoriza cu usurinta pulsul si nivelul de oxigen, fara a mai merge la medic de fiecare data.

Semnele scaderii oxigenului din sange

Pentru o astfel de interpretare nu este nevoie de o pregatire medicala. Pot fi foarte usor recunoscute scaderile nivelului de oxigen din sange, ele fiind asociate de cele mai multe ori cu starile de oboseala, dificultati in respiratie sau dureri de cap. In aceste situatii, un pulsoximetru bun ne poate indica starea generala de sanatate prin citirea valorilor pulsului si a saturatiei de oxigen din sange.

Astfel putem evita un drum pana la medic, mergand doar daca starea de sanatate se inrautateste sau nu se amelioreaza intr-un timp scurt.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini