Simona Halep a publicat în miez de noapte un mesaj amplu și emoționant, în care își exprimă dezamăgirea și frustrarea față de modul diferit în care a fost tratat cazul său de dopaj comparativ cu cel al Iga Swiatek. Reacția Simonei vine după ce poloneza, testată pozitiv la trimetazidină, a primit o suspendare de doar o lună, în timp ce Halep a fost exclusă din competițiile de tenis timp de un an și jumătate pentru o situație similară.
O diferență de tratament care ridică semne de întrebare
Iga Swiatek a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă folosită ca stimulant, însă sancțiunea aplicată de ITIA a fost minimă, justificată prin contaminarea accidentală. În cazul Simonei Halep, acuzațiile au fost mult mai dure, fiind legate atât de utilizarea roxadustatului, cât și de presupuse iregularități în pașaportul biologic. Deși Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus pedeapsa inițială, Halep a rămas marcată de pierderea a doi ani din cariera sa.
„Stau și încerc să înțeleg, dar îmi este realmente imposibil să înțeleg așa ceva. Stau și mă întreb, de ce o așa mare diferență de tratament și judecată? Nu găsesc și nici nu cred că poate exista un răspuns logic. Nu poate fi decât rea-voință din partea ITIA, organizația care a făcut absolut totul să mă distrugă, în ciuda evidenței.
S-a dorit foarte tare să mi se distrugă ultimii ani din carieră, s-a dorit ceva ce niciodată nu mi-aș fi putut imagina că se poate dori. Am crezut în bine mereu, am crezut în corectitudine, am crezut în bunătate. A fost dureroasă, este dureroasă și poate că va fi mereu dureroasa nedreptatea care mi-a fost făcută. Cum e posibil ca în cazuri identice, întâmplate cam în același timp, ITIA să aibă abordări complet diferite în detrimentul meu?
Cum aș putea să accept că WTA și consiliul de jucătoare nu au vrut să-mi redea clasamentul pe care îl meritam?!”, a fost mesajul Simonei Halep.
„Am pierdut doi ani din carieră, am pierdut multe nopți în care nu am reușit să adorm, gânduri, anxietate, întrebări fără răspunsuri… Dar am câstigat dreptatea. S-a dovedit că a fost o contaminare și că pașaportul biologic a fost o pură invenție.
Și am mai câștigat ceva, sufletul mi-a rămas curat! Simt dezamăgire, simt mâhnire, simt frustrare, dar nu simt răutate nici măcar acum.
Sunt recunoscătoare pentru susținerea și iubirea necondiționată a celor care au fost alături de mine în fiecare zi. Vă mulțumesc!
În toată răutatea, am avut parte și de iubire, pentru că cei ce mi-au oferit iubire în momentele acelea m-au cunoscut cu adevărat! Poate că asta este cea mai mare victorie!
Cum bine știm, în fiecare dimineață răsare soarele pentru toată lumea, dar e bine să răsară găsindu-te cu sufletul împăcat! Și așa sunt eu, împăcată și mândră de ceea ce sunt!”, a scris Simona Halep pe contul său oficial de Instagram.
Controversele din jurul cazului Iga Swiatek
Iga Swiatek a fost testată pozitiv la trimetazidină în august 2024, substanța fiind detectată în urma unui control antidoping efectuat înaintea turneului de la Cincinnati. Poloneza a susținut că a ingerat substanța accidental, prin melatonină contaminată, recomandată de medicul său. Totuși, controversele au continuat, deoarece Swiatek a uitat să menționeze melatonina pe formularul de control antidoping, invocând oboseala drept motiv.
În apărarea sa, Swiatek a prezentat teste negative efectuate înainte și după cel pozitiv, precum și o analiză a firului de păr, care nu arăta urme de trimetazidină. Cu toate acestea, reacțiile din lumea tenisului au fost diverse, mulți considerând că poloneza a beneficiat de un tratament preferențial.
Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat într-un interviu recent:
„Din păcate, se vede cu ochiul liber că au două unități de măsură complet diferite cei de la ITIA. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat cu Simona, faptul că nici n-a avut șansa de a se apăra în instanță timp de doi ani de zile, cât timp au ținut-o într-un stres ieșit din comun.
Iar la acești doi jucători, cu tot respectul pentru ei, să se rezolve atât de repede?! Mai mult decât atât, să nu afle nimeni, să fie într-o deplină tăcere, într-un mister total? N-a știut nimeni absolut nimic! Probabil că dacă ea n-ar fi vorbit, nu s-ar fi aflat absolut nimic. Este inadmisibil să se întâmple așa ceva!
Nu e în regulă, nu e corect, nu știu care sunt interesele. Sau poate că palma primită de ITIA din partea celor de la TAS în cazul Simonei a fost atât de dură încât ei se tem să mai ia măsuri drastice. Și tot ce iau acum, iau doar semihotărâri…
Cu Simona ce au făcut? Mă, la un moment dat, dă-mi voie să mă apăr în instanță! Spune-mi ce și cum, dă-mi un termen, împușcă-mă, judecă-mă! Dar lasă-mă să-mi apăr nevinovăția în instanță! Ca dovadă că Simona și-a apărat nevinovăția, cei de la TAS au dat verdictul”, a declarat președintele Cosac, într-o reacție telefonică oferită pentru GSP.ro.