Redactia.ro
Home » Știri » Singurul loc din România unde bărbații au voie cu patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea părului: „Dacă are păr blond…”

Singurul loc din România unde bărbații au voie cu patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea părului: „Dacă are păr blond…”

În România există un singur loc în care bărbații au voie să aibă patru neveste! Și mai straniu este că tinerele pot fi alese în funcție de culoarea părului. Și cu cât aleasa este mai blondă, e mai scumpă!

Se întâmplă în Dobrogea. Acolo, există la același loc comunități de turci, lipoveni, aromani, așa că zona s-a transformat într-un spațiu socio-cultural unic în România.
În acest peisaj, în cartierul Bendea din orașul tulcean Babadag, sălăsluiește o comunitate unică. Peste 1.500 de suflete trăiesc aici, însă acest loc este unul unic pentru obiceiurile oamenilor de aici.

Singurul loc din România unde bărbații au voie cu patru neveste

Sunt porecliți drept „țigani turciți” pentru ca trăiesc după reguli musulmane, fiind credința îmbrățișată în urmă cu mai multe decenii.
Poate pare incredibil, dar în Bendea, bărbații au voie să aibă patru neveste. Acestea pot fi cumpărate pe bani frumoși de familiile bogate din comunitate.

Tot în Bendea, e permisă căsătoria intre veri primari, iar intr-o curte pot fi si trei case si o anexa-bucatarie in care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulti nu lucreaza niciunul. Singurul lor venit oficial este, asa cum recunosc, alocatia copiilor.

Prețul nevestelor, în funcție de culoarea părului

Barbatii din Bendea isi pot cumpăra pana la patru sotii, iar pretul acestora variaza intre 10.000 și 30.000 de euro, in functie de aspectul domnisoarelor. La mare cautare sunt tinerele cu parul blond. Motivul? Culoarea galbena, a aurului e semn de prosperitate, iar atunci cand mireasa beneficiaza de o astfel de culoare a podoabei capilare suma pe care trebuie sa o plateasca familia ginerelui este mult mai mare. Inutil sa va mai spunem ca fetele se casatoresc inca de la varste fragede, o tanara de 16 ani fiind considerata aproape batrana in cazul in care nu are deja sot.

„Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro, iar valoarea “achiziției” ține cont de calități”, dezvăluie cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu.