Redactia.ro
Home » Homepage » Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Femeile nemăritate își pot visa ursitul dacă respectă un ritual vechi

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Femeile nemăritate își pot visa ursitul dacă respectă un ritual vechi

traditii boboteaza

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. În suită celor 12 sărbători importante creștine se numără și Bobotează (Botezul Domnului), ținută în fiecare an, în ziua a șasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele  petrecute la apă Iordanului, înainte că Iisus să pășească în viață publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numește și Epifanie, Teofanie sau Arătarea Domnului.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Sărbătorită încă de la început în ziua de 6 ianuarie, multă vreme împreună cu Crăciunul (lucru rămas până astăzi în practică Bisericii otodoxe ruse și a Bisericii Armene), Bobotează mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat.

În ajunul acestei sărbători, preotul sfințește casele cu apă care a fost sfințită în dimineață aceea după Liturghie. Oamenii țin post negru până ce vine preotul și beau din această apă sfințită. Preotul este precedat de copii îmbrăcați în cămăși albe, sunând din clopoței și deschizând calea preotului, strigând Kira Leisa, adică pronunțarea românească a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluiește). Pe lângă Troparul Bobotezei, copii cânta colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan (Botezul lui Iisus). În ziua această, în afară de preot, nimeni nu are dreptul de a colinda casele, conform creștinortodox.ro.

Conform tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân, iar pe fiecare colţ al acesteia se așază câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de burechiuşe sau urechiuşele babei (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. Bucatele nu vor fi consumate până la sosirea preotului care le va sfinți.

De Bobotează, fetele singure își pot visa ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun o rămurică de busuioc sub pernă. Se spune că îl vor visa pe cel care le este predestinat. De altfel, dacă femeile singure vor aluneca și cădea pe gheață în ziua de Bobotează se spune că se vor căsători în anul respectiv. Conform unei alte tradiții, fetele și femeile nemăritate puneau busuioc la streașina casei, iar, dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, acest lucru însemna că se vor mărita cu un băiat potent din punct de vedere financiar.

  1. In aceasta zi sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut, deoarece aduce ghinion.
  2. Se mai spune ca, in ziua de Boboteaza toate apele sunt sfintite, de aceea femeile nu trebuie sa spele rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Bobotează. Îți ocrotește familia

În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini