Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru o anumită categorie de pensionari. Veniturile unor seniori vor fi majorate de două ori

Vești bune pentru o anumită categorie de pensionari. Veniturile unor seniori vor fi majorate de două ori

Ce trebuie să știi despre vechimea în muncă atunci când ai mai multe contracte de muncă simultan? Se dublează sau nu

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, aduce modificări semnificative în sistemul de pensii din România, introducând o nouă formulă de calcul și preconizând creșterea veniturilor pentru mulți pensionari. Conform acestei legi, pensiile vor fi majorate în două etape distincte.

Etapa I: Recalcularea tuturor pensiilor

Prima etapă a noii legi implică recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, ceea ce va afecta aproximativ cinci milioane de pensionari. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a declarat că peste trei milioane dintre acești pensionari vor beneficia de creșteri substanțiale ale pensiilor, datorită introducerii așa-numitelor „puncte de stabilitate”.

Aceste puncte sunt acordate celor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, reprezentând un bonus pentru contribuțiile extinse la sistemul de pensii. Astfel, majorările din această primă etapă vor fi unele „spectaculoase” pentru pensionarii eligibili.

 „În etapa I beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate. Așadar, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată” a declarat seful CNPP.

Etapa II: Sporuri și recalculare suplimentară

A doua etapă a recalculării se va concentra pe pensionarii care au avut sporuri nepermanente, cum ar fi al 13-lea salariu, ore suplimentare sau premii, care nu au fost incluse inițial în calculul pensiei. Aceasta se va desfășura pe o perioadă de șase luni, începând cu 1 septembrie 2024, și este destinată doar acelor pensionari care au lucrat în sectoare unde s-au acordat astfel de sporuri. Deși aceste recalculări suplimentare nu vor aduce creșteri la fel de mari ca cele din prima etapă, ele vor contribui la o ajustare justă a pensiilor pentru cei afectați.

„Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momementul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri. Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, iar de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a declarat șeful CNPP.

Obligațiile angajatorilor și dificultăți întâmpinate

În contextul recalculării pensiilor, pensionarii sunt încurajați să aducă la ghișeele caselor teritoriale de pensii adeverințele necesare pentru a dovedi sporurile primite în timpul activității. Angajatorii, chiar și cei care nu mai sunt activi, sunt obligați prin lege să elibereze aceste documente. Cu toate acestea, există provocări pentru pensionarii care au lucrat înainte de 2001, deoarece arhivele unor companii sunt gestionate de operatori privați, care pot percepe tarife ridicate pentru eliberarea documentelor necesare. Baciu a subliniat că autoritățile competente ar trebui să intervină pentru a reglementa aceste practici și a proteja drepturile pensionarilor.

Există un număr semnificativ de pensionari, estimat la peste un milion, care nu vor beneficia de majorări ale pensiilor în septembrie 2024. Aceștia sunt pensionari care au un stagiu de cotizare sub 25 de ani și care au beneficiat deja de o indexare de 13,8% la începutul anului 2024. Legea 360/2023 garantează că, în urma recalculărilor, nicio pensie nu va scădea, chiar și pentru cei care nu îndeplinesc criteriile pentru bonusurile suplimentare.

„Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Noua lege a pensiilor introduce și o uniformizare a vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, această măsură urmând să fie implementată treptat. De asemenea, stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă este stabilit la 15 ani. Formula de calcul a pensiei se bazează pe numărul total de puncte acumulate de fiecare pensionar, incluzând punctele de contributivitate, stabilitate și perioadele asimilate (cum ar fi serviciul militar sau studiile universitare).

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: