Redactia.ro
Home » Știri » Vrei să ai pensia mai mare? Cât te costă să-ţi cumperi un an de vechime

Vrei să ai pensia mai mare? Cât te costă să-ţi cumperi un an de vechime

Pensie 2023

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020, până la data de 31 august.

Problema este că s-a scumpit şi anul de vechime, după ce salariul minim pe economie a crescut şi el.

Un an de vechime costă 9.000 lei

Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%. Un an de vechime costă 9.000 lei şi pot fi cumpăraţi până la 5 astfel de ani.

Românii pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii. Statul permite românilor să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă și mai pot face asta până la 31 august.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Ce acte vă trebuie pentru un astfel de contract:

Documente necesare pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială. Luăm exemplul Capitalei. Actele se depun la sediul Casei de Pensii a Municipiului București.

  • Carte de identitate original + copie;
  • Dosar carton cu șină;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.
  • În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: