Redactia.ro
Home » Monden » 13 artiști de muzică populară, acuzați de înșelăciune și fals în declarații. Dosar la Judecătoria Târgu Jiu

13 artiști de muzică populară, acuzați de înșelăciune și fals în declarații. Dosar la Judecătoria Târgu Jiu

13 artiști de muzică populară din Gorj riscă închisoarea, fiind acuzați de înșelăciune și fals în declarații. Ei au pretins ilegal indemnizații de sprijin financiar pe perioada pandemiei, declarând că se întrețin exclusiv din activități artistice. Aceștia au primit sume cuprinse între 4.000 și 16.000 de lei, deși unii aveau alte surse de venit, fiind angajați în diverse domenii. Autoritățile estimează un prejudiciu de zeci de mii de lei. În fața acuzațiilor, unii artiști susțin că „nu au știut că nu au dreptul”.

Înșelăciune și fals în declarații: fapte incriminate

În perioada pandemiei, artiștii afectați de restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au avut dreptul la o indemnizație compensatorie de 75% din salariul mediu brut pe economie. Această măsură a fost menită să sprijine persoanele care își câștigau exclusiv veniturile din activități artistice. Cu toate acestea, cei 13 artiști sunt acuzați că au făcut declarații false în care susțineau că nu mai au alte surse de venit, deși în realitate erau angajați în diverse funcții sau aveau venituri suplimentare.

Potrivit procurorilor, mulți dintre artiști au continuat să participe la evenimente private, precum nunți și botezuri, în ciuda faptului că solicitau indemnizația de sprijin. Astfel, pe lângă înșelăciune, aceștia sunt acuzați și de fals în declarații. Autoritățile susțin că aceste acțiuni au creat un prejudiciu semnificativ în bugetul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din Gorj.

Justificările artiștilor: „Nu am știut că nu am dreptul”

În cadrul anchetei, unii dintre artiști și-au exprimat regretul, afirmând că nu au fost conștienți de faptul că nu aveau dreptul să solicite indemnizația. Aceștia au declarat că nu au raportat veniturile suplimentare obținute din alte activități și au susținut că au restituit integral sumele primite în mod necuvenit.

Unul dintre artiști a declarat: „Nu am știut că, în condițiile în care eram angajat și primeam salariu, nu aveam dreptul de a solicita și de a beneficia de indemnizația de sprijin. Am restituit integral sumele obținute de la AJPIS Gorj.”

Cu toate acestea, autoritățile nu au fost convinse de aceste argumente, iar dosarul este în desfășurare la Judecătoria Târgu Jiu. În iunie 2024, instanța a respins excepțiile și cererile formulate de avocații artiștilor, considerându-le neîntemeiate.

Ce riscă artiștii implicați în dosar?

Conform Codului penal, înșelăciunea este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar falsul în declarații poate atrage o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare sau amendă. Dacă instanța va decide că artiștii au comis aceste infracțiuni în formă continuată, pedepsele ar putea fi mai severe.

Pe lângă riscul închisorii, acești artiști ar putea fi obligați să returneze integral sumele primite necuvenit și să achite despăgubiri către AJPIS. În contextul pandemiei, măsurile de sprijin au fost destinate exclusiv celor afectați direct de restricțiile impuse, iar autoritățile și-au intensificat eforturile pentru a preveni și combate astfel de practici frauduloase.

Cazul celor 13 artiști nu este singular. În martie 2023, anchetatorii au descoperit un alt caz de fraudă similar, în care artiști și organizatori de evenimente din cinci județe și din București au încasat ilegal indemnizații de sprijin, cauzând un prejudiciu estimat la 560.000 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: