Redactia.ro
Home » Știri » 3 lucruri inedite și foarte puțin cunoscute despre Biserica Neagră din Brașov

3 lucruri inedite și foarte puțin cunoscute despre Biserica Neagră din Brașov

O statuie misterioasă, un clopot de peste şase tone şi o orgă unică în Europa. Toate acestea se găsesc în Biserica Neagră din Brașov. Nu doar acestea o fac însă unică pentru țara noastră. Există mai multe detalii despre Biserica Neagră pe care sigur nu le știai!

Biserica Neagră din Brașov, unică în Europa

Cine a fost la Brașov știe că Biserica Neagră este simbolul orașului. Sigur ați trecut pe lângă ea cel puțin o dată.  Construcția impozantă și impresionantă este o sursă continuă de inspirație și încântare. Poate din acest motiv oamenii nu se simt mici în preajma ei, ci ocrotiți de ea, cuprinși de ea și inspirați de măreția ei.

Biserica Neagră este cea mai înaltă clădire din Braşov, cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, dar şi cea mai fotografiată clădire din România, potrivit portalului Google Panoramio.

Mai mult, Biserica Neagră este cea mai fotografiată clădire din România şi are în fiecare an peste 250.000 de vizitatori. Pe lângă istoria ei şi dimensiunile impunătoare, are şi câteva atracţii unice.

Ce mistere ascunde Biserica Neagră din Brașov – statuia a cărei legende impresionează turiștii

Unul dintre misterele Bisericii Negre este originea unei statui de piatră care înfăţişează un copil care stă aplecat. Nimeni nu a putut încă stabili care este de fapt adevărul din spatele acestei statui. Una dintre legende spune că statuia înfăţişează un ucenic care a fost omorât din invidie. Se spune că ucenicul era foarte priceput, iar meşterul şef, care lucra la construcţia bisericii, s-a temut să îl va întrece şi îi va lua locul. Aşa că şi-a împins ucenicul de pe biserică, iar acesta a murit. Ulterior, meşterul a aflat că băiatul îl admira foarte mult şi că vorbea foarte frumos despre el. Măcinat de remuşcări, a ridicat această statuie.

Legenda mai spune că meşterul a recunoscut ce a făcut şi a fost condamnat la moarte. O altă legendă spune că fapt că la originea statuii ar fi un accident şi că fiul unuia dintre meşteri a căzut în timpul construcţiei biserici chiar sub ochii tatălui său. Răpus de durere bărbatul a construit o statuie care îl înfăţişează pe fiul său aşa cum l-a văzut ultima oară.

Biserica Neagră adăpostește cel mai mare clopot din România

La Biserica Neagră se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte 6.300 de kilograme. Acesta a fost făurit în 1858 de către meşterul Johann Andraschowsky din Cluj. Cunoscutul filolog şi istoric Sextil Puşcariu nota în însemnările sale despre Biserica Neagră şi momentul montării clopotului: „Urcarea «boancănului» în turn s-a făcut cu foarte mari greutăţi şi a trebuit să se construiască un car anume care să suporte greutatea lui“.

Orgă unică în Europa de Est

Cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, care a împlinit are 179 de ani. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei.

Maestrul care dă viaţă celebrei orgi este Steffen Schlandt. Orga a fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate.

Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: