Redactia.ro
Home » Știri » 3 lucruri pe care să le discuți cu medicul tău înainte de a face un RMN abdominal

3 lucruri pe care să le discuți cu medicul tău înainte de a face un RMN abdominal

Recomandarea de a efectua un RMN abdominal poate fi îngrijorătoare pentru mulți dintre pacienți, care se vor gândi la tot felul de patologii grave. Cea mai bună metodă de a preveni această anxietate este o informare corectă cu privire la așteptările medicului care a recomandat investigația și o pregătire adecvată pentru examenul propriu-zis. Iată câteva lucruri pe care e bine să le discuți cu medicul înainte de a face RMN-ul recomandat!

1. Care este utilitatea investigației și ce dorește să descopere cu ajutorul său?

Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) reprezintă o tehnologie de imagistică medicală de înaltă precizie, ce folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor și organelor din corp. Aceasta nu implică utilizarea radiațiilor X, ceea ce o recomandă ca o alternativă mai sigură pentru anumite categorii de pacienți, precum femeile însărcinate sau persoanele care au diferite dispozitive metalice implantate în corp [1].

Această investigație este utilizată în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, de la tumori și leziuni, până la probleme legate de vasele de sânge și inimă. RMN-ul este de asemenea folosit în monitorizarea evoluției diferitelor boli și în evaluarea eficienței unui tratament. În situațiile în care rezultatele altor teste de diagnostic, precum ecografia sau tomografia computerizată, nu sunt concluzive, RMN-ul poate oferi răspunsurile necesare. Află mai multe informații despre RMN abdominal preț!

Investigația RMN are capacitatea de a descoperi probleme de sănătate în stadii incipiente, prin obținerea unor imagini detaliate ale aproape oricărei părți a corpului. Unul dintre principalele avantaje ale RMN-ului este capacitatea sa de a produce imagini extrem de detaliate ale țesuturilor moi, inclusiv al celor abdominale. În plus, RMN-ul poate produce imagini din orice unghi, ceea ce îl face mai flexibil decât alte metode de diagnostic, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizată [2].

Întreabă medicul care sunt suspiciunile sale și de ce recomandă efectuarea RMN-ului abdominal! Există o patologie vastă care poate fi identificată astfel și e mai bine să știi la ce se gândește medicul, decât să citești pe internet și să îți faci griji inutile.

2. Afecțiunile medicale diagnosticate până în prezent și eventuale implanturi metalice în organism

Înainte de a efectua o investigație prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), este important să îi oferi medicului toate informațiile relevante despre starea ta de sănătate actuală și istoricul medical. Acest lucru include orice boli cronice, probleme de sănătate recente sau alte afecțiuni pe care le ai. De exemplu, dacă suferi de o boală de inimă, medicul poate avea nevoie să-ți ofere instrucțiuni speciale înainte de test [1].

Pe lângă afecțiunile actuale, este esențial să discuți cu medicul și despre istoricul tău medical. Acesta ar trebui să includă boli pentru care ai fost tratat în trecut, intervenții chirurgicale pe care le-ai avut, alergii, tratamentele pe care le primești în prezent și orice altă informație medicală care ar putea afecta rezultatele RMN-ului sau siguranța procedurii [2].

Dacă ai implanturi metalice în corp, este crucial să-i informezi pe medici înainte de RMN. Agenția Americană pentru Administrarea Alimentelor si Medicamentelor (FDA) avertizează că implanturile metalice cum ar fi plăcile, șuruburile, protezele și stimulatoarele cardiace, pot provoca probleme serioase în timpul unui RMN [2].

În final, dacă suferi de simptome specifice, asigură-te că îi informezi pe medici despre acestea. Aceste simptome ar putea indica o problemă care necesită investigații suplimentare și ar putea influența modul în care se efectuează RMN-ul.

3. Cum trebuie să te pregătești pentru efectuarea RMN-ului?

Pregătirea pentru un examen RMN necesită o serie de pași care pot fi esențiali pentru obținerea unor rezultate clare și precise. Primul și cel mai important pas este informarea medicului despre orice condiție medicală existentă, inclusiv alergii, afecțiuni cronice sau sarcină. De asemenea, este vital să discuți cu medicul despre orice medicament pe care îl iei, fie el prescris sau luat fără prescripție medicală.

Este recomandat să faci duș înainte de investigație, dar e de preferat să nu folosești loțiuni, creme, deodorante, antiperspirante sau alte produse cosmetice; unele conțin substanțe care pot crea distorsiuni și artefacte ale imaginilor obținute [1].

Înainte de RMN, este necesar să elimina toate obiectele metalice, inclusiv bijuterii, piercinguri, ochelari, proteze auditive și orice alte obiecte metalice care ar putea fi aflate în sau pe corp. Acest lucru este necesar deoarece metalele pot interfera cu funcționarea aparatului RMN [2].

În unele cazuri, este posibil să ți se solicite să nu mănânci și să nu bei nimic cu câteva ore înainte de RMN. Aceasta este o precauție de rutină care poate ajuta la obținerea de imagini mai clare.

Este recomandat să porți haine lejere și confortabile pentru procedura RMN. În unele cazuri, s-ar putea să ți se ofere un halat de spital pentru a te îmbrăca înainte de procedură [2].

Dacă suferi de anxietate în spații strâmte sau dacă simți că perspectiva acestei investigații este un motiv de anxietate, discută cu personalul medical. Tehnicile de gestionare a stresului pot fi utile pentru buna desfășurare a investigației.

Este esențial să discuți cu medicul tău despre utilitatea investigației RMN abdominale, afecțiunile tale medicale preexistente și orice implanturi metalice pe care le ai. Este important, de asemenea, să înțelegi cum să te pregătești corespunzător pentru procedură. Aceste discuții te pot ajuta să eviți complicațiile și să obții cele mai exacte rezultate posibile. Discută cu personalul medical despre toate întrebările și îngrijorările tale!

Surse:

  1. “Abdominal MRI Scan Information | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health System, mountsinai.org/health-library/tests/abdominal-mri-scan, accesat la 10.07.2024;

“Abdominal MRI Scan: Purpose, Procedure, and Risks.” Healthline, 25 July 2012, www.healthline.com/health/abdominal-mri-scan, accesat la 10.07.2024.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini