Redactia.ro
Home » Știri » 6 lucruri de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării

6 lucruri de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării

De la izvorul său din Munții Pădurea Neagră până la locul în care Dunărea la Marea Neagră, fluviul traversează 10 țări și 4 capitale. Peisajele create de-a lungul drumului sunt cu adevărat unice, dar cele din defileuri oferă un spectacol rar. Defileele Dunării încep la Baziaș și se termină în zona centralei hidroelectrice Porțile de Fier I, la aproximativ 150 km în aval. În zona Cazanelor Dunării se găsesc multe dintre cele mai renumite atracții. Aici se pot admira peisaje pitorești, se pot vizita peșteri și mănăstiri, se poate face o excursie cu barca sau se pot face scurte trasee montane pentru priveliști de neuitat. Iată care sunt locurile de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării.

Locuri pe care să nu le ratezi atunci când mergi la Cazanele Dunării

La Cazanele Dunării, între Carpați și Balcani, Dunărea se îngustează cel mai mult. Sectorul de aproximativ 9 km lungime este împărțit în două: Cazanele Mari și Cazanele Mici.
fluviul este flancat de ziduri înalte și drepte, care se apropie până la 230 m unul de celălalt. Ca urmare, înainte de construcția barajului Porțile de Fier I, viteza apei a crescut foarte mult. Dunărea era mult mai turbulentă și producea vârtejuri la suprafață în această zonă, ceea ce îngreuna navigația. Uneori, apa părea să fiarbă, de unde și numele de Cazanele Dunării.
Din cauza distanței mici dintre cele două maluri, povești triste din perioada comunistă sunt, de asemenea, legate de Cazanele Dunării. Mulți români, din dorința de libertate, au încercat să traverseze înot cei 230 de metri. Unii au reușit, dar alții au fost împușcați de polițiștii de frontieră sau s-au înecat în Dunăre. Care sunt locurile pe care nu trebuie să le ratezi atunci când mergi la Cazanele Dunării.

Statuia Capului lui Decebal din Golful Mraconia, Cazanele Dunării

Cea mai faimoasă atracție din zona Cazanelor Dunării este chipul sculptat în stâncă al lui Decebalus. Acesta se află la confluența râului Mraconia cu Dunărea, între Eșelnița și Dubova, ca o replică la placa memorială Tabula Traiana situată la câteva sute de metri în aval, pe malul sârbesc. Monumentul a fost realizat din fonduri private de către omul de afaceri Iosif Drăgan. La efigia intitulată „Decebalus Rex” au lucrat timp de 10 ani 12 sculptori montaniarzi. A fost finalizată abia în 2004.
Decebalus a fost fiul lui Scorillo și a ocupat tronul Daciei într-o perioadă în care Imperiul Roman era în expansiune. Istoricul Dio Cassius i-a făcut următorul portret: „Era foarte priceput în război și în fapte, știind să aleagă ocazia de a ataca inamicul și de a se retrage la timp. Abil în curse, era curajos în luptă, știind să folosească o victorie și să scape de o înfrângere, fapt pentru care a fost multă vreme un dușman de temut al romanilor. „Dacă aveți îndoieli în ceea ce privește asemănarea dintre basorelief și marele conducător dacic, priviți sculptura dintr-o parte și veți redescoperi același chip din cărțile de istorie.
Turiștii români și străini sunt impresionați de dimensiunile sculpturii. Este cea mai mare sculptură din Europa, cu o înălțime de 55 de metri și o lățime de 25 de metri. De altfel, la un hotel din Göteborg, un american ne-a spus că vrea să viziteze România special pentru a o vedea.

Peștera Ponicova

Peștera Ponicova, săpată la trecerea Dunării prin masivul Ciucarul Mare, este cea mai mare din toată Gura Dunării. Galeriile sale au o lungime de peste un kilometru și jumătate. Ea poate fi accesată atât pe uscat, cât și pe Dunăre, cu barca, caz în care se poate intra la aproximativ 10 m.
Peștera are mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasă este Sala Coloanelor Marelui Șarpe. Aici, apa și timpul au creat stalactite, stalagmite, cupole, coloane, perle de peșteră, cortine etc. În peșteră au fost găsite fosile de urs de peșteră și de hienă, precum și urme ale culturii Halstatt. Este cunoscută și sub numele de Peștera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc în interior. De asemenea, pot fi văzute formațiuni mari de guano.
Peștera nu este modernizată, iar pentru a o vizita trebuie să aveți asupra dumneavoastră un echipament adecvat, constând în cizme de cauciuc, lanternă și cască. Galeriile pot fi inundate în timpul inundațiilor, iar accesul turiștilor este interzis. Din acest motiv, se recomandă vizitarea peșterii în perioada mai – octombrie.

Peștera Veterani

Spre deosebire de Peștera Ponicova, aceasta poate fi vizitată doar pe apă. Și-a primit numele de la faptul că generalul austriac Friedrico Veterani a ales-o ca punct de observație în secolul al XVII-lea. Aici au fost descoperite un număr mare de oase de păsări și animale. Prin urmare, s-au născut o serie de legende și povești. Se crede că, în vremea dacilor, peștera era folosită ca sanctuar dedicat lui Zamolxe, iar animalele erau sacrificate ca ofrandă. O altă legendă spune că aici a fost ascunsă comoara de argint a împărătesei Maria Tereza, aparținând Imperiului Austro-Ungar.

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea este situată în golful cu același nume, foarte aproape de basorelieful lui Decebalus. Cuvântul mraconia înseamnă „loc ascuns” sau „apă întunecată” și sugerează istoria sa.
În primul rând, trebuie să știți că aceasta este noua mănăstire. Vechea mănăstire medievală Mraconia se află sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier, fiind înghițită de acesta, ca multe altele. Ruinele sale încă mai pot fi văzute atunci când nivelul apei este foarte scăzut. Ele au fost botezate de localnici „mănăstirea subacvatică”.
Noul lăcaș de cult a fost construit în 1993 deasupra apei, fiind susținut de piloni de beton. Aici a fost în trecut un fost punct de observare și de dirijare a navelor de pe Dunăre. Acesta a fost construit deoarece relieful din zonă nu permitea trecerea a două vase simultan.

Masivul Ciucarul Mare

Traseul pe masivul Ciucarul Mare pornește din Dubova, peste drum de stadion. Am făcut acest traseu în urmă cu câțiva ani și îmi amintesc că, deși scurt, nu a fost ușor. Dar priveliștea din vârf a meritat din plin. Finalul traseului este chiar pe marginea defileului. Dacă vă decideți să îl urcați, fiți atenți la posibilele vipere și alegeți încălțăminte potrivită pentru munte. Traseul de 2 km este marcat cu un triunghi galben și poate fi parcurs într-o oră.

Tabula Traiana

Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici ale Dunării, Tabula Traiana se află de aproape 2000 de ani. Monumentul a fost ridicat de împăratul Traian în cinstea victoriei împotriva dacilor în războiul din 105-106 și a finalizării drumului roman. În total, în defileu au fost cioplite 10 tăblițe, dar doar aceasta s-a păstrat până acum.
Placa comemorativă are o lungime de 4 m și o înălțime de 2 m. Ea înfățișează doi delfini și un vultur cu un text în latină despre împăratul roman și realizările sale militare: „Împăratul Cezar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, consul pentru a treia oară, săpând stânci în munți și folosind grinzi de lemn, a făcut acest pod”.
În urma construirii hidrocentralei Porțile de Fier I, tabla a fost ridicată cu 30 m, deasupra lacului de acumulare. Poate fi admirat mai îndeaproape doar dintr-o barcă. Tururile pot fi achiziționate din golful Mraconia.
Cazanele Dunării, locul unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață
În concluzie, Cazanele Dunării este unul dintre locurile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le vadă măcar o dată. Dunărea, în încercarea de a traversa stâncile masive, a creat peisaje de o frumusețe aparte. La acestea, omul a adăugat de-a lungul istoriei alte câteva atracții turistice care merită vizitate. Deși unele dintre punctele de interes pot fi văzute din mașină, experiența unei excursii cu barca este incomparabilă.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: