Redactia.ro
Home » Știri » A fost dezvăluit planul pentru pace al Ucrainei. Ce propuneri are Zelenski pentru Putin

A fost dezvăluit planul pentru pace al Ucrainei. Ce propuneri are Zelenski pentru Putin

După mai bine de o lună de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia, primul plan de pace prezentat Rusiei de către negociatorii ucraineni a fost dezvăluit. O jurnalistă din Rusia a obținut lista cu cele 10 propuneri trimise de Ucraina lui Putin.

Ce cuprinde planul pentru pace al Ucrainei

Jurnalista rusă Farida Rustamova a dezvăluit planul pentru pace al Ucrainei. Aceasta a obținut o listă cu propunerile scrise pe care negociatorii ucraineni le-au transmis omologilor ruși în timpul negocierilor de marți, de la Istanbul, scrie Meduza.io.

Aceeași sursă a precizat că Rusia și Ucraina nu au ajuns la un acord privind aceste măsuri, dar Moscova va studia și discuta propunerile Kievului. Negociatorul principal al Rusiei, consilierul de la Kremlin Vladimir Medinsky, le-a prezentat marți jurnaliştilor câteva dintre aceste propuneri, în timp ce Rustamova a avut acces la textul integral al documentului.

Propunerile Ucrainei din planul pentru pace

PROPUNEREA NR.1

Ucraina se autoproclamă stat neutru, promițând să rămână nealiniată la orice bloc (UE sau NATO) și se angajează să nu dezvolte arme nucleare – în schimbul unor garanții de securitate din partea mai multor state. Lista statelor care trebuie să ofere garanții de securitate Ucrainei include Rusia, Marea Britanie, China, Statele Unite, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel. Alte state ar fi, de asemenea, binevenite să se alăture tratatului.

PROPUNEREA NR.2

Aceste garanții de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde la Crimeea, Sevastopol sau anumite zone din Donbas. Dacă părțile ajung la un acord ar trebui să stabilească granițele acestor regiuni.

PROPUNEREA NR.3

Ucraina promite să nu se alăture niciunei coaliții militare și să nu găzduiască baze militare străine sau contingente de trupe. De asemena, exercițiile militare internaționale vor fi posibile numai cu acordul statelor care semnează pentru garanții de securitate. La rândul lor, aceste state trebuie să își confirme intenția de promovare a candidaturii de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

PROPUNEREA NR.4

Ucraina și statele-garant convin ca (în caz de agresiune, orice atac armat împotriva Ucrainei sau orice operațiune militară împotriva Ucrainei) fiecare dintre statele-garant, după consultări reciproce urgențe și imediate (care trebuie să aibă loc în termen de cel mult trei zile) privind dreptul la autoapărare individuală sau colectivă(așa cum este recunoscut de articolul 51 din Carta ONU) vor oferi asistență Ucrainei. Acest ajutor va fi facilitat prin implementarea imediată a acțiunilor individuale sau comune, în funcție de necesitate, inclusiv închiderea spațiului aerian al Ucrainei, furnizarea de arme și utilizarea forței armate în scopul restabilirii și apoi menținerii securității Ucrainei.

PROPUNEREA NR.5

Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate în consecință vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU (UNSC). Asemenea măsuri vor înceta atunci când UNSC va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

PROPUNEREA NR.6

Implementând protecții împotriva posibilelor provocări, acordul va reglementa mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în baza rezultatelor consultărilor dintre Ucraina și statele-garant.

PROPUNEREA NR.7

Tratatul se aplică provizoriu de la data semnării de către Ucraina și toate sau majoritatea statelor-garant. Tratatul intră în vigoare după ce (1) statutul permanent de neutralitate al Ucrainei este aprobat printr-un referendum la nivel național, (2) introducerea amendamentelor corespunzătoare în Constituția Ucrainei, și (3) ratificarea în parlamentele Ucrainei și a statelor-garante a tratatului.

PROPUNEREA NR.8

Dorința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol va fi angajată în negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia pentru o perioadă de 15 ani. De asemenea, Ucraina și Rusia se angajează să nu rezolve aceste probleme prin mijloace militare și să continue eforturile de soluționare diplomatică.

PROPUNEREA NR.9

Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state-garant) pentru a pregăti și a conveni asupra prevederilor unui Tratat privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, modalitățile de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în mod continuu și în siguranță a coridoarelor umanitare, precum și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.

PROPUNEREA NR.10

Părțile consideră că este posibil să aibă loc o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei în scopul semnării unui tratat și/sau adoptării unor decizii politice cu privire la alte probleme rămase nerezolvate.

S-au făcut progrese la negocierile de marți dintre Ucraina și Rusia

Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina. Este principala decizie luată în timpul negocierilor de marți, după convorbiri ruso-ucrainene „substanţiale” la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi. Omologii lor ucraineni au afirmat că au cerut un „acord internaţional” pentru a garanta securitatea ţării, semnat de mai multe state garante, relatează AFP şi Reuters.
Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre „discuţii substanţiale” între cele două părţi şi a spus că propunerile “clare” ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi “studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui” Vladimir Putin.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: