Redactia.ro
Home » Știri » A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite

A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite

GALERIE FOTO (5) A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite

A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite. Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat functia de secretar de stat al Statelor Unite, s-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani. Moartea sa a fost anunțată de familia acesteia, într-un comunicat de presă.

A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite

Prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat al Statelor Unite, Madeleine Albright, a murit la vârsta de 84 de ani. Anunțul trist a fost făcut de familia acesteia, într-un comunicat miercuri. Madeleine Albright a fost șefa diplomației americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 și 2001. Înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în cel de-al doilea mandat al lui Bill Clinton, Albright a ocupat funcția de ambasador al SUA.

Madeleine a susținut extinderea NATO și a făcut presiuni pentru ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și epurarea etnică. În urmă cu o lună, Albright declara că Vladimir Putin ar face o greșeală mare dacă ar invada Ucraina, avertizând asupra costurilor devastatoare pentru țara sa. „În loc să deschidă calea Rusiei spre măreție, invadarea Ucrainei ar asigura infamia domnului Putin, lăsând țara sa izolată diplomatic, paralizată economic și vulnerabilă din punct de vedere strategic în fața unei alianțe occidentale mai puternice și mai unite”, a scris Albright, într-un articol de opinie.

Madeleine Albright a fost o figură importantă a politicii externe americane în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și războiul împotriva terorismului declanșat atacurile de la 11 septembrie 2001, o eră anunțată de președintele George W. Bush, drept o „nouă ordine mondială”. Statele Unite au creat o coalitii internaționale și au intervenit ocazional în mod militar pentru a înlătura regimurile autocratice. Madeleine s-a autointitulat „idealistă pragmatică” și cea care a inventat „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: