Redactia.ro

 A murit un fost deputat. A condus și metroul din București

Sustinut de

A murit un fost deputat, politician important. El a condus și metroul bucureștean.

Gheorghe Udriște, o personalitate marcantă în domeniul administrativ și transporturilor din România, a decedat recent, lăsând în urmă o carieră impresionantă și un impact profund asupra infrastructurii urbane și a politicii românești. Născut pe 6 octombrie 1947 în Turceni, județul Gorj, Udriște a fost un pionier în multiple aspecte ale dezvoltării urbane și a managementului transporturilor, cu un parcurs profesional diversificat și plin de realizări.

A murit un fost deputat. A condus și metroul din București

După absolvirea Facultății de Energetică a Universității Politehnice din București în 1973, Gheorghe Udriște și-a început cariera ca profesor suplinitor în Gorj, dedicându-se apoi studiului aprofundat al managementului în transporturi printr-un curs post-universitar în 1995 și altul în managementul instituțiilor publice în 2008. Această bază solidă în educație i-a modelat abordarea strategică în toate rolurile ulterioare.

Cariera lui Udriște în Metrorex a început în 1978, unde a avansat rapid de la poziții de inginer la șef de secție și mai târziu șef de departament, culminând cu rolul de director general între 1997 și 2001. În această perioadă, a fost instrumental în dezvoltarea și modernizarea rețelei de metrou din București, punând bazele unor proiecte majore de infrastructură.

După o carieră de succes în Metrorex, Udriște a fost chemat să servească în cadrul Primăriei Municipiului București, unde a ocupat funcția de director general al Direcției Transporturi, Drumuri și Siguranța Circulației. A coordonat modernizarea liniei tramvaiului 41, cunoscută sub numele de „metroul ușor”, și a supravegheat expansiunea rețelei de tramvai.

Contribuțiile lui Udriște nu s-au limitat la transporturile urbane. Ca director general al Metrorex, el a fost responsabil pentru numeroase inițiative de extindere și modernizare a rețelei de metrou, inclusiv gestionarea proiectelor complexe de construcție precum Pasajul Basarab. Revenirea sa la Metrorex în 2009 sub administrația lui Radu Berceanu a marcat o altă etapă importantă, fiind implicat în proiecte majore până la pensionarea sa în 2012.

A fost o figură importantă în politică

Gheorghe Udriște a fost și o figură activă în politica românească, servind ca vicepreședinte și apoi președinte al Organizației Municipiului București a Partidului Democrat. Mandatul său ca deputat PMP între 2012 și 2016 a subliniat angajamentul său față de îmbunătățirea condițiilor de viață și de transport pentru cetățenii români.

Chiar și după retragerea oficială, Udriște a continuat să servească publicul, revenind la Primăria Capitalei ca consilier pe probleme de transporturi în mandatul Gabrielei Firea. A implementat sisteme inovatoare, cum ar fi gardurile separatoare pentru liniile de tramvai modernizate, demonstrând o viziune continuă pentru îmbunătățirea mobilității urbane.

Până la sfârșitul vieții, Gheorghe Udriște a rămas activ, ocupând un loc în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Moartea sa marchează sfârșitul unei ere, dar realizările și influența sa continuă să trăiască prin infrastructura pe care a ajutat să o creeze și prin politici care au modelat viitorul transporturilor în România.

În concluzie, Gheorghe Udriște nu a fost doar un tehnician și un administrator, ci un vizionar, al cărui lucru a modelat literalmente peisajul urban și rural al României. De la educația sa timpurie în Gorj până la contribuțiile sale semnificative în capitală, Udriște a lăsat o moștenire de neșters, care va continua să inspire și să direcționeze dezvoltarea urbană și politicile de transport pentru decenii.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: