Redactia.ro
Home » Știri » Această procedură îți poate salva viața. 6.000 de oameni mor anual în România din cauza cancerului colorectal

Această procedură îți poate salva viața. 6.000 de oameni mor anual în România din cauza cancerului colorectal

operatie

În țara noastră mor anual peste 6.000 de oameni din cauza cancerului colorectal. Acest tip de neoplasm este cel mai frecvent cancer în România. Este, de fapt, al doilea cel mai frecvent cancer la femei și al treilea la bărbați.

Specialiștii în sănătate se declară îngrijorați. Asta, pentru că se observă o creștere accentuată în ultimele decade a numărului de cazuri, în special la persoane sub 50 de ani.

Tot mai mulți tineri sunt depistați cu cancer colorectal

„Riscul de cancer colorectal crește cu vârsta, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea de la 60-79 ani, însă am observat o scădere accentuată a vârstei pacienților diagnosticați cu un astfel de cancer.

Adulți de 40-45 de ani, uneori chiar și mai tineri ajung pe masa de operație. Mai grav este că, frecvent sunt cazuri descoperite deja în stadii avansate.

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate! Cum? O simplă colonoscopie le poate salva viața pacienților! Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice.“ dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală.

Procedura care îți poate salva viața

Medicul gastroenterolog poate depista cu ajutorul unei simple colonoscopii eventualele anomalii apărute la nivelul colonului sau al rectului. De altfel, specialistul poate interveni chiar în acel moment asupra eventualilor polipi descoperiți prin prelevarea unor biopsii sau rezecția acestora, ulterior probele obținute fiind analizate histopatologic. Este foarte important să înțelegem că în cazul depistării precoce, cancerul colorectal poate fi vindecat!

După ce vârsta este recomandată această investigație? În cazul în care nu aveți istoric de cancer colorectal în familie, nu aveți istoric de cancer colorectal, nu ați suferit iradierea abdomenului sau pelvisului, nu aveți boală inflamatorie intestinală, nu aveți un sindrom genetic cu risc crescut de cancer colorectal, atunci este indicat să începeți screeningul în intervalul de vârsta 45-50 de ani. În în oricare situație de mai sus este indicat să începeți screeningul mai devreme.

Programul de screening al cancerului colorectal NU funcționează în țara noastră

În momentul de față, în țara noastră un screening coerent nu există! Pe hârtie este aprobat un program de screening al cancerului colorectal. În realitate însă, acesta este un program pilot care se adresează doar unei arii foarte restrânse geografic. Abia in 2023 se intenționează extinderea la nivel național în funcție de rezultatele acestui program pilot.

De altfel, nici astăzi nu este în totalitate clar de ce apare cancerul intestinului gros. O serie de factori de risc au fost asociați cu această afecțiune. Aceștia cresc riscul de apariție al cancerului, dar nu suficienți pentru a cauza un cancer. Aproximativ 25-30% din cazurile de cancer de colon și de rect apar în context familial și mai puțin de jumătate dintre cazuri apar ca rezultat al unei afecțiuni ereditare cunoscute (ruda/rude de gradul 1 cu cancer de colon sau de rect) .

Este important să ne gândim la necesitatea testării genetice a pacienților cu cancer apărut la vârste de sub 50 ani sau care provin din familii cu istoric de cancer colorectal. În restul cazurilor, cancerul se manifesta ca boală sporadică, fără să aibă legătură cu genele moștenite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: