Redactia.ro
Home » Știri » Acte necesare pentru schimbare permis expirat. Ce ai de plătit și cum îți faci programarea online

Acte necesare pentru schimbare permis expirat. Ce ai de plătit și cum îți faci programarea online

Schimbarea permisului auto poate părea o sarcină complexă, dar în realitate, cu informațiile potrivite și procedurile corecte, acest proces poate decurge rapid și fără prea multe bătăi de cap. Fie că dorești să-ți schimbi permisul pentru că a expirat, pentru că ți-ai schimbat numele sau pentru că ai pierdut, deteriorat sau ți-a fost furat permisul înainte de expirare, acest articol îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a face acest pas în 2023.

Schimbarea permisului auto în 2023 poate fi un proces rapid și eficient, cu condiția să ai toate documentele necesare pregătite în prealabil și să respecți procedurile oficiale. De asemenea, opțiunile online pentru programare și plată a taxei fac totul mai comod și mai puțin stresant. Astfel, poți obține rapid noul permis de conducere și poți continua să circuli legal pe șoselele României.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto în 2023

Schimbarea permisului auto în 2023 se poate realiza în diverse situații, dar indiferent de motiv, este esențial să știi exact ce acte sunt necesare. Iată lista completă a documentelor pe care trebuie să le ai la îndemână pentru a efectua cu succes schimbarea permisului:

1. Cerere de schimbare a permisului

Pentru a începe procesul de schimbare a permisului auto, trebuie să completezi o cerere specifică. Această cerere se poate obține de la ghișeul de schimbare a permiselor auto și trebuie doar semnată de către tine. Asigură-te că completezi corect toate informațiile necesare pentru a evita orice întârzieri în proces.

2. Buletin sau carte de identitate a titularului, în original și copie

Este esențial să prezinți actul de identitate în original, dar și o copie a acestuia. Documentul trebuie să ateste că ai domiciliul sau reședința în România și să fie valabil.

3. Dovada plății taxei pentru permisul de conducere

Taxa pentru eliberarea permisului auto în 2023 este de 89 de lei. Această taxă poate fi plătită în diverse modalități, inclusiv online. Mai jos vom discuta în detaliu cum poți plăti această taxă.

4. Fișa medicală pentru schimbarea permisului auto

Pentru a confirma că ești apt din punct de vedere medical să conduci autovehiculele din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, trebuie să furnizezi o fișă medicală. Acest document trebuie să fie emis de o unitate medicală autorizată și să ateste starea ta de sănătate.

5. Documente pentru cetățenii străini

Dacă nu ești cetățean român, ci străin, trebuie să prezinți documente suplimentare, cum ar fi cartea de rezidență, permisul de ședere, certificatul de înregistrare însoțit de pașaport sau pașaport diplomatic/serviciu, în original și copie.

Unde poți plăti taxa pentru permis auto în 2023

Taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, poate fi achitată în mai multe locații și modalități convenabile. Iată unde poți plăti această taxă în 2023:

  • BCR și CEC Bank: Puteți plăti taxa în oricare dintre aceste bănci, într-un cont specific destinat pentru această taxă.
  • Rețeaua de stații de plată SelfPay: Aici puteți achita taxa în numerar sau folosind diverse metode de plată electronică.
  • Online: Taxa pentru permisul auto poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV). Este o opțiune comodă și rapidă pentru a evita cozile la ghișee.

Este important de menționat că pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro, dovada plății nu este necesară, ceea ce înseamnă că puteți economisi timp și bani în procesul de schimbare a permisului.

Cum să faci programare pentru schimbarea permisului în 2023

Dacă dorești să eviți statul la cozi și să faci totul cât mai eficient, poți opta pentru programarea online pentru schimbarea permisului auto în 2023. Iată cum poți face acest lucru:

  1. Accesează site-ul DRPCIV (Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor).
  2. Completează datele necesare pentru programare. Asigură-te că oferi informații corecte, în special numărul de înmatriculare al vehiculului și datele personale.
  3. Selectează data și ora dorită pentru programare, în funcție de disponibilitatea din sistem.
  4. Confirmă programarea și primește un număr de înregistrare sau un cod de confirmare.

Este important să ții cont că programarea online trebuie respectată întocmai. Orice întârziere sau neprezentare la programare poate duce la pierderea acesteia, ceea ce va necesita un nou proces de programare și poate întârzia obținerea noului permis.

Cât durează eliberarea permisului de conducere în 2023

Una dintre întrebările frecvente este cât timp durează procesul de eliberare a noului permis de conducere în 2023. Ei bine, în prezent, acesta este un proces destul de rapid. După depunerea tuturor actelor necesare, eliberarea permisului de conducere se efectuează, de obicei, în decurs de câteva ore.

Pentru a ridica noul permis, va trebui să te prezinți la ghișeul desemnat cu actul de identitate în original, după trecerea timpului comunicat la depunerea actelor. Este esențial să respecți termenul indicat pentru a evita întârzieri sau neplăceri în procesul de obținere a permisului auto.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: