Redactia.ro
Home » Știri » Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit joi, arată un anunţ publicat de Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” (TNB) pe o reţea socială. Ilinca Tomoroveanu s-a născut în luna august a anului 1941. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera de actor.

”Doamna Ilinca Tomoroveanu, actriţă de prim rang a teatrului românesc, Director Artistic al Teatrului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti a părăsit astăzi scena vieţii, dar şi scena teatrului. Ea s-a dăruit mai bine de jumătate de veac teatrului. Cu toţii suntem profund îndureraţi şi ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca!”, se arată în textul dat publicităţii joi seara, la ora 21.24, de reprezentanţii TNB, scrie mediafax

Citește și: Firicel din Las Fierbinți, audiat la DIICOT. Ce a făcut actorul Cuzin Toma

”Eleganţa, frumuseţea, talentul şi timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav şi farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului. Toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu îşi ia adio de la această lume. Suntem cu toţii alături de domnul Traian Stănescu şi de familia îndurerată. Dumnezeu să o aibă în pază!”, notează colegii actriţei de la Teatrul Naţional.

Ilinca Tomoroveanu s-a născut în luna august a anului 1941. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera de actor. În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. De asemenea, a fost nepoata poetului Octavian Goga. Actrița Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Național „I.L. Caragiale” București. A murit la vârsta de 77 de ani, în data de 2 mai 2019.

Citește și: Creatorul de modă Karl Lagerfeld a murit la 85 de ani

Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964

A debutat pe scena cinematografică în filmul „Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.

În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004).

S-a căsătorit în 1977 cu actorul Traian Stănescu, au împreună un fiu, Mihai Stănescu. Este fiica lui Alexandru Tomoroveanu, economist cu studii la Paris, fost director general al CEC

Citește și: Emma Neagu a murit. Micuța gimnastă impresionase juriul Românii au Talent. Ultima ei dorință

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: