Redactia.ro
Home » Știri » ”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”! De unde provine, de fapt, această expresie. Este folosită de mulți români

”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”! De unde provine, de fapt, această expresie. Este folosită de mulți români

Știm cu toții că limba română este una complexă și nu duce lipsă de cuvinte și expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Una dintre cele mai vechi și mai uzuale tipuri de expresii este ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.” Ce semnifică, de fapt, această expresie?

Ce semnifică expresia ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Nu există persoană care să nu fi apelat, cel puțin o dată-n viață, la ajutorul expresiilor. Cea mai des utilizată expresie la români este ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.” Însă, puțini dintre cei care apelează la ea știu unde a fost folosită pentru prima oară și ce semnificație puternică are.

De unde provine și când a fost folosită prima dată

Expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” provine din folclorul românesc și este utilizată pentru a descrie situații în care aparențele sunt înșelătoare. Mai exact, aceasta sugerează că exteriorul unei situații, unui obiect sau al unei persoane poate părea atractiv și îngrijit, dar în realitate, interiorul sau esența pot fi periculoase sau problematice.

Originea acestei expresii se leagă de proverbele și înțelepciunile populare românești, care adesea folosesc imagini puternice și contrastante pentru a exprima idei morale sau observații sociale.

În cazul acestei expresii, metafora gardului vopsit reprezintă fațada frumoasă sau înșelătoare, în timp ce leopardul din spatele gardului simbolizează adevărata natură ascunsă și periculoasă. Expresia este folosită pentru a avertiza împotriva încrederii oarbe în aparențe și pentru a îndemna la o evaluare mai profundă a realității.

Explicațiile oferite de experți

O altă explicație a provenienței expresiei „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” ar fi aceea că aceasta ar fi de origine cultă și că poate fi probată. În fapt, este vorba despre titlul unei piese scrise de scriitorul pentru copii Alecu Popovici, în anul 1966, care a fost jucată de foarte multe ori în acea epocă, dar și mai târziu.

Întrebat în mai multe rânduri care este sensul titlului piesei scrise de el, Popovici ar fi explicat atunci că, de fapt, expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” nu ar exista și că ar reprezenta un simplu joc pentru copii în care aceștia făceau împerecheri absurde de cuvinte doar pentru a obține rime, scrie site-ul Turismistoric.ro.

În prezent, cei care folosesc expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” o fac ca să semnaleze depistarea unei nereguli, a unui fals sau a unei înşelătorii. Pe de altă parte, expresia nu are, practic, nici un fel de sens și, spun lingviștii, nici nu ar trebui căutat unul.

Și asta pentru că, încă de când a fost folosită pentru prima dată de circarii ambulanți, ea a fost concepută ca un nonsens. Ca o concluzie, expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” subliniază importanța de a privi dincolo de suprafață și de a fi precaut în fața aparențelor înșelătoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: