Redactia.ro
Home » Știri » Alarmă în România! S-au identificat droguri în apa reziduală din București

Alarmă în România! S-au identificat droguri în apa reziduală din București

Analiza apelor uzate din capitala României, București, a dezvăluit date interesante despre tipurile de droguri consumate de locuitori, conform unui studiu anual efectuat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie. Acest demers face parte dintr-un proiect mai amplu, care include peste 100 de orașe europene, și își propune să monitorizeze și să evalueze tendințele consumului de droguri la nivel urban.

În acest context, Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog din România, a furnizat detalii esențiale despre metodologia și rezultatele studiului specific pentru București.

S-au găsit droguri în apa din București

Pentru prima dată, în cadrul acestui proiect european, Bucureștiul a fost inclus în analiza drogurilor în apele uzate, reprezentând astfel România în acest studiu comparativ. Parteneriatul cu Apa Nova a permis colectarea eficientă a probelor de apă uzată, realizată cu rigurozitate în decursul unei săptămâni, la aceeași oră în fiecare dimineață. Aceste probe au fost ulterior analizate de specialiștii de la Universitatea din Anvers, având ca scop identificarea metaboliților de droguri, care sunt indicatori ai consumului de substanțe ilicite.

Metodologia studiului implică o abordare inovatoare, care estimează cantitățile de droguri consumate într-o anumită zonă prin analiza reziduurilor prezente în apa uzată. Această tehnică oferă o imagine obiectivă a profilului de consum de droguri, eludând neajunsurile metodelor tradiționale bazate pe sondaje sau raportări individuale, care pot fi subiective sau inexacte. Pentru a asigura acuratețea datelor, s-au aplicat factori de corecție pentru a diferenția între drogurile utilizate în scopuri medicale și cele consumate ilicit.

Ce droguri au fost identificate

Analiza a pus în evidență tendințe specifice de consum pentru diferite tipuri de droguri. În particular, rezultatele indică o creștere a cantităților de cocaină și ecstasy în apele reziduale în timpul weekendurilor, sugerând un consum predominant recreațional al acestor substanțe. Această observație este contrastată de prezența constantă a ketaminei pe parcursul săptămânii, ceea ce sugerează un model de consum regulat al acestei substanțe.

Comparativ cu alte orașe europene incluse în studiu, Bucureștiul se situează într-o poziție medie în ceea ce privește consumul de cocaină, ecstasy și ketamină. Aceste date subliniază o realitate comună a comportamentului de consum de droguri în marile orașe europene, reflectând atât tendințe culturale, cât și sociale în ceea ce privește utilizarea recreațională și regulată a drogurilor.

Studiul realizat în București aduce în atenție importanța monitorizării și analizei continue a consumului de droguri la nivel urban, oferind autorităților și organizațiilor relevante date valoroase pentru elaborarea și implementarea politicilor de prevenire și intervenție. Prin înțelegerea dinamicii și particularităților consumului de droguri, se pot dezvolta strategii mai eficiente pentru reducerea riscurilor asociate și pentru promovarea sănătății publice. În acest sens, colaborarea internațională și schimbul de bune practici între orașele participante la studiu reprezintă o resursă crucială pentru abordarea complexă a acestei probleme la nivel global.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: