Capitala României și județul Ilfov au fost martorele unor fenomene meteorologice extreme în perioada 24-26 decembrie, care au necesitat intervenții urgente din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov. În urma avertizărilor meteorologice de cod galben, autoritățile au fost nevoite să gestioneze efectele unui vânt puternic care a cauzat pagube semnificative.
Alertă în București: Vântul puternic a făcut ravagii
Pe parcursul celor două zile, intensificările vântului au avut consecințe severe asupra infrastructurii urbane. În total, 82 de copaci au fost rupți și căzuți pe carosabile, trotuare și, uneori, peste vehicule, complicând situația traficului și punând în pericol siguranța cetățenilor. De asemenea, au fost raportate 9 cazuri în care elemente de construcție s-au desprins, creând scenarii periculoase în zonele aglomerate ale orașului. Autoturismele nu au fost ocolite de furia naturii, 69 dintre acestea suferind avarii în urma incidentelor, potrivit Capital.
ISU a intervenit de urgență
Echipele ISU au fost mobilizate în 116 intervenții pentru a remedia efectele devastatoare ale vântului. Majoritatea acțiunilor de intervenție, 92 la număr, au avut loc în București. Căderea copacilor a reprezentat cea mai comună urgență, necesitând eforturi concentrate pentru degajarea rapidă și în siguranță a zonelor afectate. În plus, pompierii au avut de gestionat și cazuri de acumulare de apă, precum și de elemente de construcție care amenințau să cadă, amplificând riscurile pentru populație.
În județul Ilfov, situația a fost similară, cu 24 de intervenții necesare pentru degajarea copacilor, desprinderea elementelor de construcție și gestionarea acumulărilor de apă. Fenomenele meteo au afectat, de asemenea, și rețelele de electricitate, provocând întreruperi ale alimentării cu energie electrică și creând situații de risc sporit în diverse comunități.
,,Ca urmare a fenomenelor meteo aparute de la emiterea atentionarii cod galben (24.12 ora 10:00 – 26.12, ora 20:00), ce vizează intensificări ale vântului, pompierii ISU B-IF au gestionat 116 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, astfel: 92 de cazuri in Bucureşti (82 de copaci degajaţi, 9 elemente de construcţie desprinse, 1 acumulare de apă), în urma cărora au fost avariate 69 de autoturisme.24 de cazuri in Ilfov (15 copaci degajaţi, 4 elemente de construcţie desprinse, 5 acumulare de apă), în urma cărora au fost avariate 2 autoturisme”, transmite ISU Bucureşti-Ilfov.
Măsuri de precauție și recomandări ale ISU
ISU București-Ilfov a emis o serie de recomandări pentru cetățeni, subliniind necesitatea de a fi extrem de vigilenți și de a adopta măsuri de precauție pentru a minimiza riscurile asociate fenomenelor meteo severe. Cetățenii sunt sfătuiți să evite zonele în care se află copaci, stâlpi sau panouri publicitare susceptibile de a fi afectate de vânt, să sisteze activitățile desfășurate la înălțime și să închidă ferestrele pentru a preveni accidentele.
Pe lângă aceste precauții imediate, este vital ca locuințele să fie adecvat pregătite pentru a face față condițiilor extreme, prin asigurarea feroneriilor exterioare și verificarea stabilității elementelor arhitecturale expuse la vânt. Informarea constantă despre evoluția condițiilor meteo și evitarea deplasărilor neesențiale sunt, de asemenea, esențiale în astfel de perioade.
„Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie; sistaţi activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime; închideţi ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii; nu atingeţi stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ”, avertizează reprezentanţii ISU.
Intervențiile prompte și eficiente ale ISU București-Ilfov au demonstrat încă o dată importanța pregătirii și reacției rapide în fața unor astfel de situații de urgență. Comunitatea, echipată cu informații și resurse adecvate, poate face față provocărilor naturii, minimizând impactul asupra vieții cotidiene și asigurând siguranța cetățenilor.
Sursa foto: Arhivă