Redactia.ro
Home » Știri » Alertă mondială! Racheta uriașă chinezească va lovi Pământul, scăpată de sub control în spațiu. Nu se știe unde ar putea “ateriza”

Alertă mondială! Racheta uriașă chinezească va lovi Pământul, scăpată de sub control în spațiu. Nu se știe unde ar putea “ateriza”

Este alertă mondială! O parte a unei rachete uriașe chinezești, care a lansat primul modul pentru stația sa spațială Tianhe, cade înapoi pe Pământ. Marea problemă este că revenirea este cu totul neprogramată și necontrolată, așadar nu se știe unde ar putea „ateriza” aceste resturi.

Racheta a fost lansată pe 29 aprilie de la Wenchang, loc situat în provincia Hainan din China. Este vorba de un nucleu înalt de 30 de metri al rachetei Long March 5B, lansat fără pilot pe orbita joasă a Pământului.

Ulterior, racheta a intrat pe o orbită temporară, ceea ce ar putea conduce la una dintre cele mai mari reintrări necontrolate în atmosferă din istorie, potrivit The Guardian.

Racheta uriașă chinezească va lovi Pământul, după ce a fost scăpată de sub control în spațiu

Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Marți, 4 mai, corpul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute cu aproximativ 27.000 km/h, la o altitudine de peste 300 de kilometri.

Racheta ar putea arde atunci când intră în atmosferă, dar există șanse ca bucăți mari din ea săaibă un puternic impact cu solul.

Aproximativ 20-40% din masa inițială a rachetei ar putea rămâne intactă, având un potențial impact major în zona de contact, inclusiv în orașe precum New York, Madrid sau Beijing”, a declarat Holger Krag, șeful Biroului Programului de Siguranță Spațială a ESA (European Space Agency).

Într-o rotație completă deasupra Pământului, racheta trece pe deasupra orașelor New York, Madrid, Beijing, după care ajunge în sud, deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă, putând ateriza oriunde în aceste regiuni.

Din anul 1990, nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă necontrolat. Se preconizează că această componentă a rachetei ar avea aproximativ 21 de tone.