Redactia.ro
Home » Stil de viață » Alertă pe piața medicală din România. Anumite medicamente pot provoca AVC

Alertă pe piața medicală din România. Anumite medicamente pot provoca AVC

Alertă pe piața medicală din România.

Alerta medicală emisă de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu privire la unele tratamente pentru răceală care conțin pseudoefedrină a stârnit îngrijorare în rândul populației. Această substanță, utilizată pe scară largă pentru combaterea congestiei nazale asociate cu răceala, gripa sau alergiile, a fost legată de un risc crescut de afecțiuni grave ale vaselor de sânge din creier, inclusiv accidente vasculare cerebrale (AVC).

Ce este Pseudoefedrina?

Pseudoefedrina este un decongestionant ce acționează prin reducerea umflăturii vaselor de sânge din căile nazale, facilitând astfel respirația. Este disponibilă atât în formule individuale, cât și ca ingredient în combinații cu alte medicamente destinate tratamentului simptomelor de răceală și gripă.

Riscurile asociate cu Pseudoefedrina

Reevaluarea EMA a fost inițiată la cererea autorităților franceze, care au exprimat preocupări cu privire la siguranța utilizării pseudoefedrinei. Studiile au confirmat existența unei legături între utilizarea acestui decongestionant și riscul de a dezvolta afecțiuni severe ale vaselor de sânge din creier. Aceste condiții pot pune viața în pericol, subliniind necesitatea unei abordări prudente în utilizarea medicamentelor ce conțin pseudoefedrină.

Recomandările specialiștilor

În fața acestor descoperiri, specialiștii medicali, inclusiv Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș, recomandă prudență și consultarea medicului înainte de utilizarea oricărui medicament pentru răceală care include pseudoefedrină. Este esențial ca pacienții să fie conștienți de istoricul lor medical, de eventualele alergii, contraindicații și interacțiuni medicamentoase, pentru a evita riscurile asociate.

„Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală. Ideea este că luăm medicamente pe care no le considerăm ca fiind inofensive şi nu ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme. Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua.

Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC”, a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş.

Măsuri de precauție

Consultarea medicului: Înainte de a începe orice tratament pentru simptomele de răceală sau gripă, este recomandat să discutați cu un medic. Acesta poate stabili ce medicamente sunt sigure pentru dumneavoastră, având în vedere istoricul medical și condițiile de sănătate existente.

Citirea cu atenție a prospectului: Asigurați-vă că citiți informațiile din prospectul medicamentului și urmați dozele recomandate.

Informarea despre alternativă: În cazul în care există preocupări legate de pseudoefedrină, există alte decongestionante și metode de tratament care pot fi considerate.
În urma revizuirii, Comisia Europeană va emite o decizie finală care va fi obligatorie pentru toate statele membre ale UE, inclusiv România. Până atunci, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății sunt îndemnați să abordeze cu precauție utilizarea medicamentelor ce conțin pseudoefedrină, pentru a minimiza riscurile asociate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: