Redactia.ro
Home » Homepage » Alexandru Rafila, despre vaccinare: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul”

Alexandru Rafila, despre vaccinare: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul”

Profesorul Alexandru Rafila susține că în România trebuie să se ajungă la 100.000 de administrări de doze de vaccin pe zi, ca să se poată ajunge la sfârșitul lunii septembrie la obiectivul de imunizare a 60-70 la sută din populație. 

Ce spune Alexandru Rafila despre vaccinare

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat că ar trebui se se vaccineze cel puțin 100.000 de români pe zi până la finalul lunii septembrie. Astfel, dozele, explică Rafila, ar include și persoanele care fac prima doză, dar și persoanele care ajung la a doua doză de vaccin în România. În acest moment, vaccinarea din România este dimensionată de resursele existente, atât resursele de vaccin, cât și resursele organizatorice, după cum a spus Alexandru Rafila, luni seara, în direct la Digi24.

,,Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi, asta însemnând persoane care fac prima doză sau a doua doză, ca să putem atinge până spre finalul lunii septembrie o acoperire de 60-60% din populație. Asta spun cifrele. Prezența pe piață a mai mulor vaccinuri va face lucrul acesta posibil, dar informarea, care până acum a fost destul de limitată, este cheia succesului”, a spus Alexandru Rafila.

 

Medicii de familie, cheia sucecsului pentru vaccinare

Alexandru Rafila este de părere că informarea este importantă pentru vaccinare. Astfel, ,,Vaccinul de la AstraZeneca va putea fi administrat în cabinetele medicilor de familie și deci, dintr-odată, vom avea 11.000 de centre de vaccinare în plus în România”, a mai spus profesorul Rafila.

Reprezentantul României la Oms atrage atenția că aceste 11.000 de centre de vaccinare trebuie să fie dublate de o informație completă, transmisă corect și pe care medicul de familie să le-o ofere oamenilor de pe lista sa.

„Și nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim și la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de „prioritari”, cei din categoria a treia sunt mai puțini deja decât cei de categoria a doua și depinde foarte mult aderența la vaccinare de informațiile pe care le pot accesa și atenție, nu numai pe internet. Mediul rural și în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare și se adresează autorităților locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie și ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare și de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a punctat Alexandru Rafila.

Medicul a făcut o paralelă cu deschiderea școlilor.

Va avea deschiderea școlilor succes? Da, dacă pregătim personalul, îl evaluăm și el poate să fie pregătit să desfășoare activitate în condiții corespunzătoare. Este exact același lucru superpozabil și pentru vaccinare”, a conchis Alexandru Rafila.

Câte vaccinări s-au făcut până acum în România

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. a declarat sâmbătă, într-o intervenție la Digi24, că numărul persoanelor care s-au programat în vederea vaccinării a crescut semnificativ, lucru care arată un succes al campaniei de vaccinare în România.

România se află printre primele țări din Europa ca acoperire a vaccinării și pelocul 3 în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportate la suta de locuitori.

Potrivit datelor comunicate de autoritățile în domeniu, luni, 25 ianuarie, până la ora 17:00, se administraseră 38.346 de doze de vaccin, dintre care în cazul a 26.438 de persoane a fost vorba despre prima doză, iar 11.908 persoane au fost vaccinate cu a doua doză.

Din 27 decembrie 2020, de când a început campania de vaccinare în România, au fost administrate în total 484.631 de doze de vaccin la un număr de 459.567 persoane (434.503 persoane vaccinate cu 1 doză și 25.064 persoane vaccinate cu 2 doze).