Redactia.ro
Home » Știri » Alexandru Rafila vorbește despre posibilitatea de transmitere a virusului prin aer. Acesta spune că este o variantă puțin probabilă prin care oamenii se pot îmbolnăvi

Alexandru Rafila vorbește despre posibilitatea de transmitere a virusului prin aer. Acesta spune că este o variantă puțin probabilă prin care oamenii se pot îmbolnăvi

Doctorul Rafila

Alexandru Rafila a declarat că principalele preocupări pe care trebuie să le avem ca să putem limita răspândirea virusului sunt purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea socială.

De asemenea, a menționat că transmiterea virusului prin aer nu este calea principală de a-l contacta.

Rafila: Este normal să ne îngrijorăm, dar trebuie să rămânem responsabili

Faptul că trebuie să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască și să păstrăm distanța față de alte persoane ne ajută mult mai mult decât să ne gândim la toate posibilitățile prin care se poate transmite virusul.

Dacă ne străduim să respectăm toate regulile, avem șanse mai mari să ne aflăm în afara oricărui pericol și să nu luăm virusul pe nicio cale.

„Totdeauna exista o tendință să discuți despre toate posibilitățile de transmitere ale unei boli infecțioase. Au fost articole științifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt niște particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii și care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. (…) Și consecințele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmiteri prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine.”

Infectarea prin aerosoli cu COVID-19 este o variantă puțin probabilă

Aceasta este o metodă marginală și nu trebuie să ne concentrăm pe ea foarte mult, pentru că este puțin probabilă și poate apărea doar la un număr restrâns de persoane.

„Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Și de aceea eu nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează, dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv.”

Alexandru Rafila a încurajat populația să respecte toate normele de protecție și să fie responsabilă. Această metodă va da rezultatele dorite și vor fi din ce în ce mai puține cazuri de coronavirus. De asemenea, a menționat că unele persoane citesc anumite articole menite să inducă panică și o împărtășesc și celorlalte persoane, aceasta fiind o atitudine nepotrivită în această perioadă.

Loading...