Redactia.ro
Home » Stil de viață » Alimentul care te va face să vrei să îl mănânci la nesfârșit. Creează dependență de la prima înghițitură

Alimentul care te va face să vrei să îl mănânci la nesfârșit. Creează dependență de la prima înghițitură

Chipsurile, acele crocante delicatese care au cucerit inimile multor români, au fost introduse pe lista neagră a alimentelor. Această gustare, aparent inofensivă, se află sub lupa specialiștilor pentru numeroasele probleme de sănătate pe care le poate crea, de la dependență până la impactul asupra organismului nostru.

Unul dintre motivele pentru care chipsurile sunt atât de îndrăgite ține de felul în care acestea afectează creierul. Alimentele bogate în carbohidrați, grăsimi și zaharuri au un efect stimulator asupra secreției de dopamină în creier – hormonul fericirii.

Aceasta este o parte din explicația pentru care gustul de chipsuri pare atât de satisfăcător. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de riscurile la care se expun atunci când abuzează de acest produs.

Chipsurile, alimentele care dau mereu dependență

Deși moderația este adesea cheia unui stil de viață echilibrat și sănătos, mulți ar putea considera că chipsurile nu ar trebui să fie atât de nocive. Acest lucru se datorează, poate, ideii că ele sunt fabricate din cartofi copți, prăjiți sau rumeniți la cuptor. Cu toate acestea, specialiștii vin cu vești îngrijorătoare. Un procent destul de mare de chipsuri nici măcar nu conțin cartofi. Doar 15% dintre producători menționează pe ambalaj cantitatea de cartofi folosită.

Unul dintre aspectele cel mai puțin cunoscute și mai alarmante este faptul că chipsurile pot provoca dependență. Da, ați auzit bine – acest snack, care a devenit atât de obișnuit în viețile noastre, poate fi cauza unei dependențe psihologice. Aceasta nu este, totuși, o caracteristică unică a chipsurilor. Dulciurile, mezelurile și alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați pot provoca aceeași reacție la nivel cerebral.

Chipsurile din comerț conțin, de fapt, o mulțime de prafuri, potențiatori de arome, aditivi și chimicale care, odată consumate în mod excesiv, pot duce la dependență și pot avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății noastre.

Ce conțin chipsurile

Un studiu efectuat de Asociația Pro Consumatori (APC) arată că 44% din sortimentele analizate conțin acid citric, 37% monoglutamat de sodiu, 15% clorură de potasiu, 15% acid lactic și 7% trei tipuri de potențiatori de gust (monoglutamat, guanilat disodic și ribonucleotide disodice). Ce înseamnă, de fapt, prezența acestor substanțe în chipsuri și care sunt efectele asupra sănătății noastre?

Acidul citric, în primul rând, este un compus organic, fără culoare, folosit ca acidifiant în alimente. Consumul excesiv de acid citric poate provoca dureri abdominale și alte disconforturi gastrointestinale. Acesta este, de asemenea, contraindicat în alimentația copiilor.

Monoglutamatul de sodiu (cunoscut și ca E621) este un potențiator de aromă și gust utilizat pentru a îmbunătăți gustul alimentelor. Cu toate acestea, acest ingredient este asociat cu reacții alergice, dureri de gât, dureri de cap, amețeli, diaree și greață. De aceea, este important să evităm consumul său, în special în cazul femeilor însărcinate, copiilor, bătrânilor și celor cu probleme cardiace.

Clorura de potasiu (sau KCI) este o sare care, de obicei, este folosită ca îngrășământ în agricultură și pentru protejarea aliajelor de oxidare. Consumul excesiv de clorură de potasiu poate avea efecte ireversibile asupra sănătății umane. Aceste efecte includ afecțiuni renale, cardiace, dar și riscul de a dezvolta diabet zaharat și infarct miocardic.

Acidul lactic (E270) este un puternic stabilizator și conservant utilizat în industria alimentară. Acesta poate provoca reacții alergice precum mâncărimi, inflamarea căilor respiratorii, secreții nazale, dar poate duce și la subțierea smalțului dentar. Prin urmare, produsele care conțin acid lactic nu ar trebui să facă parte din alimentația bebelușilor și a copiilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: