Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, în cadrul unei ședințe de Guvern, implementarea unor măsuri importante menite să sprijine pensionarii și alte categorii vulnerabile, în contextul recalculării pensiilor. Aceste măsuri vin ca răspuns la nevoile urgente ale acestor grupuri și includ creșterea pragurilor pentru acordarea tichetelor sociale, ajutoarelor de încălzire și medicamentelor compensate, asigurând astfel că un număr cât mai mare de persoane va continua să beneficieze de sprijinul necesar.
Creșterea pragurilor pentru tichetele sociale și medicamentele compensate
Una dintre măsurile cheie anunțate de premier vizează creșterea pragurilor de venituri pentru acordarea tichetelor sociale și a compensării prețului medicamentelor. Această inițiativă are scopul de a extinde numărul beneficiarilor, în contextul în care mulți pensionari și alte persoane vulnerabile se confruntă cu dificultăți financiare crescute.
Limita de venit pentru acordarea tichetelor sociale destinate achiziționării de alimente va fi crescută de la 2.000 la 2.210 lei. Această modificare va permite mai multor pensionari să primească sprijinul necesar pentru a-și asigura alimentele de bază. În paralel, plafonul pentru compensarea cu 90% a prețului medicamentelor va fi majorat de la 1.830 lei la 2.020 lei pe lună. Aceste ajustări vor permite ca peste două milioane de oameni, inclusiv pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale, să continue să primească ajutorul de care au nevoie.
„Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obținute de aceștia pentru ca, și după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar.
În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Și pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii cu un singur părinte.
Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a anunțat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Majorarea plafonului de impozitare a pensiilor
În cadrul ședinței de Guvern, premierul a anunțat și o prioritate legislativă pentru coaliția PSD-PNL în noua sesiune parlamentară: majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei. Acest proiect de lege va fi dezbătut în regim de urgență, cu scopul de a oferi caselor de pensii timpul necesar pentru implementarea măsurii începând cu 1 octombrie 2024.
„Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a spus șeful Executivului subliniind importanța acestui proiect în contextul sprijinirii pensionarilor. Această majorare a plafonului va avea un impact direct asupra veniturilor pensionarilor, asigurându-se că mai mulți dintre aceștia vor putea beneficia de venituri neimpozitate, contribuind astfel la o creștere a puterii lor de cumpărare.
Premierul Marcel Ciolacu a ținut să transmită un mesaj clar pensionarilor, asigurându-i că deciziile de majorare a pensiilor nu vor fi anulate și că nimeni nu se va atinge de banii lor
În plus, el a promis că toate erorile apărute în urma recalculării pensiilor vor fi corectate cu prioritate, iar pensionarii afectați vor primi răspunsuri clare și detaliate.
„Închei cu un mesaj pentru pensionari. Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și îi asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. Iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă.
Reparăm toate aceste nedreptăți și demonstrăm că prețuim munca celor care au ridicat această țară! Doar așa putem construi în viitor o Românie corectă!”, a mai spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
De asemenea, pentru pensionarii nevăzători și cei cu dizabilități, Guvernul pregătește un mecanism rapid de compensare pentru a le asigura o pensie decentă. „Reparăm toate aceste nedreptăți și demonstrăm că prețuim munca celor care au ridicat această țară! Doar așa putem construi în viitor o Românie corectă!” a concluzionat premierul, subliniind angajamentul Guvernului de a proteja și sprijini pensionarii.