Redactia.ro
Home » Știri » Anunț important pentru bolnavii de diabet. Medicamentul recomandat lor nu se va mai găsi în România

Anunț important pentru bolnavii de diabet. Medicamentul recomandat lor nu se va mai găsi în România

Semnele care arată că suferi de diabet. Detaliile pe care le-ai ignorat până acum

Ozempic, un medicament esențial pentru diabetici, va dispărea din farmaciile din România începând cu 1 august 2024. Anunțul a fost făcut de dr. Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, și a stârnit îngrijorare în rândul pacienților și al comunității medicale. Această decizie vine pe fondul unor probleme de producție și costuri, ce au făcut imposibilă menținerea medicamentului pe piața românească.

Ozempic, medicament destinat diabeticilor, retras de pe piață

De-a lungul timpului, Ozempic a fost folosit nu doar pentru tratamentul diabetului, ci și ca metodă de slăbit, fiind recomandat inclusiv de vedete. Cu toate acestea, retragerea medicamentului nu are legătură cu utilizarea sa în afara scopului principal. Dr. Adrian Copcea a explicat că problemele de producție au fost principalul factor care a determinat această decizie. Din păcate, volumul mare de prescripții a depășit capacitatea de producție, ceea ce a dus la această măsură drastică.

Ozempicul nu se va găsi în nicio farmacie din țară începând cu această vară”, a afirmat dr. Copcea. „Aceasta se va întâmpla din cauza faptului că, din punct de vedere al producției, nu se putea ține pasul cu volumul de prescripție.

Problemele de costuri și politicile complicate

Un alt aspect important menționat de dr. Copcea este legat de costurile ridicate ale medicamentului. În România, prețul Ozempic-ului a devenit o problemă semnificativă. Medicul a explicat că la nivel global există discuții privind decalajele de preț dintre Statele Unite și alte țări. Producătorul preferă să vândă în Statele Unite la prețuri mult mai mari, ceea ce face dificilă justificarea vânzărilor la prețuri mult mai mici în țări mai sărace.

Pentru delistarea din România înțeleg că e și o problemă de costuri, care depășește cadrul acestei pagini, sunt politici complicate la nivel mondial. De exemplu, sunt discuții globale privind decalajele de preț dintre Statele Unite și alte țări. Producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari și, evident, devine nemotivat să vândă în țări mai sărace la prețuri mult mai mici. E o alegere a producătorului”, a scris dr. Adrian Copcea pe pagina de Facebook.

Impactul asupra pacienților și sistemului medical

Retragerea Ozempic-ului va pune probleme serioase pentru medicii care tratează pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Aceștia vor trebui să găsească alternative eficiente pentru tratamentele pe care le prescriu. „Vom face ce se poate face în condițiile în care se pot face”, a spus dr. Copcea, exprimându-și regretul pentru această situație complicată. El a subliniat că Ozempic a fost extrem de eficient pentru pacienții cu diabet tip 2, ajutând la controlul glicemiei și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Asta e, istoria merge înainte, vom continua ca și până acum… vom face ce se poate face în condițiile în care se pot face. Cu această ocazie chiar vreau să spun că România a prins ani buni în diabetologie, cele mai avansate tratamente au putut fi și chiar s-au prescris în România. N-am fost nicidecum decalați de lumea civilizată. Sper să fim în continuare în același pluton fruntaș cu farmacoterapia, la modul general, dar din păcate astfel de vești mai apar”, a adăugat dr. Copcea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: