Cei care stau la apartament trebuie să țină cont de acest anunț extrem de important. Florile de pe scara blocului pot atrage amenzi, dacă nu știați până acum. Regulile nu sunt cunoscute de mulți locatari!
Anunț major pentru toți românii care locuiesc la bloc
Românii care locuiesc la bloc au de respectat anumite reguli. Unele pot părea ciudate la prima vedere, însă dacă sunt încălcate, riscă amenzi usturătoare.
Pentru mulți poate fi plăcut la prima vedere, în contextul în care spațiul e unul mai primitor. Ce nu știu însă mulți e faptul că persoanele care pun astfel de flori pe coridor pot fi sancționate fie de asociație, fie de primăria de sector.
Spre exemplu, dacă un vecin care nu este de acord cu aceste flori și spune că fac mizerie sau că pur și simplu obstrucționează evacuarea rapidă a locatarilor în caz de urgență, cine le-a așezat va primi amendă. Conform legii, amenda se ridică undeva pe la 400 de lei.
Reguli și pentru cei care stau la parter
Inclusiv spațiul de la intrarea în bloc vine cu reguli. Cei care stau la parter aleg să planteze flori sau copaci, însă nu știu că spațiul verde aparține autorităților publice și nicidecum proprietarilor imobilelor.
Așadar, cine face modificări la spațiile verzi și este efectuat un control în zonă, poate fi de asemenea amendat. Iar în acest caz, vorbim despre niște sancțiuni cu adevărat usturătoare. Potrivit legii 196/2018, amenzile pornesc de la 500 de lei, dar pot ajunge și la 10.000 de lei.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii.
Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.
Cine plătește reparațiile din bloc
La începutul anului a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
Actul normativ clarifică chestiunile care țin de obligațiilor locatarilor. Textul legii spune că ”proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.
Repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face „cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”. Schimbări legislative asociații de proprietari au tot existat, dar aceasta este mult mai clară.