Redactia.ro
Home » Știri » Anunţ pentru elevi şi părinţi: copiii vor merge în uniformă obligatorie, la şcoală, pe 11 septembrie? Ce s-a decis

Anunţ pentru elevi şi părinţi: copiii vor merge în uniformă obligatorie, la şcoală, pe 11 septembrie? Ce s-a decis

Foarte mulţi elevi şi părinţi se întreabă dacă vor merge în uniformă obligatorie la şcoală, în noul an şcolar, ce va începe la data de 11 septembrie.

Iată ce au hotărât în momentul de față politicienii, după ce pe 4 octombrie 2022 era înregistrată o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ!

Uniforma nu e obligatorie, se pot impune însemne

Un grup de 36 de deputați și senatori AUR au iniţiat o propunere legislativă cu prevederi ce făceau trimitere la reintroducerea obligatorie a uniformei școlare în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul țării noastre.

Cert este că, în acest moment, uniforma nu e obligatorie, dar şcolile pot impune anumite însemne pe care levii să le poarte.

„Însemnele școlii pot fi o cravată la băieți și o eșarfă la fete, poate fi o șapcă… Nu am vorbit de obligativitate! Am spus că tema trebuie să fie privită diferențiat, de la o școală la alta!”, a spus fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

În luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că e posibil ca elevii din România să revină la uniformele obligatorii atunci când merg la școală. La vremea aceea, Cîmpeanu a spus că și-ar dori ca uniforma școlară să fie diferită, în fiecare unitate de învățământ.

Când s-a purtat uniformă obligatorie în România?

La finalul anilor 90, anumite școli generale sau licee încă mai păstrau un cod vestimentar. Erau preferate combinațiile de pantalon sau fustă de culoare neagră și bluză albă.

Uniforma a fost menținută în anumite unități private de învățământ, cea din sistemul de stat nefiind agreată, la un moment dat. S-a decis că uniforma încalcă un drept elementar al liberei exprimări, elevii având nevoie să se îmbrace, într-o manieră decentă.

În foarte multe zone ale țării, în special în localitățile cu populație dezavantajată și vulnerabilă, părinții fără posibilități nu aveau resursele financiare necesare pentru a le asigura copiilor haie făcute pe comandă sau articole vestimentare în ton cu cerințele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: