Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul momentului de la Ministerul de Finanțe! Salariul minim crește cu 200 de lei de la 1 iunie

Anunțul momentului de la Ministerul de Finanțe! Salariul minim crește cu 200 de lei de la 1 iunie

salariul minim

Vești bune pentru persoanele cu salariul minim pe economie, dar și pentru angajatori. Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar pentru îndeplinirea măsurii adoptate în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România” – „200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)”.

Angajații care sunt plătiți în prezent cu salariul minim pe economie ar putea primi 200 de lei în plus lună de lună. Cu o condiție însă. Angajatorii trebuie să vrea să dea acești bani suplimentari. Ei vor fi scutiți de alte taxe. Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu proiectul de ordonanță de urgență privind crearea cadrului legal pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Guvernul propune neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntarã a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă, potrivit proiectului de OUG.

Salariul minim crește cu 200 de lei de la 1 iunie

În acest moment, salariul minim brut pe economie este de 2550 de lei. Angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei. La acești bani, angajatorul plătește un cost total salarial de 2607 lei. Acest cost al angajatorului nu se va modifica după 1 iunie dacă alege să majoreze salariul minim cu 200 de lei.

Creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitată

Creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitată. A informat Ministerul de Finanțe într-un comunicat de presă.

„De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bazã lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei”, spune Ministerul Finanțelor.

Ce se spune în Nota de fundamentare a Ministerului de Finanțe

„Având în vedere situaţia de vulnerabilitate a persoanelor al căror salariu de bază lunar corespunzător locului de muncă ocupat, realizat în baza contractului individual de muncă, este la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, determinată de creșterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri, ce conduc la creșterea riscului de scădere a nivelului de trai al acestora, se impune adoptarea unor măsuri de compensare a efectelor sociale negative. Nepromovarea măsurii ar avea consecinţe negative, în sensul în care ar crește vulnerabilitatea persoanelor cu venituri reduse din salarii”, se arată în nota de fundamentare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: