Redactia.ro
Home » Știri » S-a descoperit proteina care poate să învingă cancerul. Ar putea fi salvarea bolnavilor de această maladie

S-a descoperit proteina care poate să învingă cancerul. Ar putea fi salvarea bolnavilor de această maladie

Un proaspăt studiu a identificat o proteină denumită Cyclin Dependent Kinase 9 (Cdk9) drept o țintă promițătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente anticancerigene. Această proteină, Cdk9, deține un rol crucial în procesul de reparare a ADN-ului deteriorat, o funcție esențială în combaterea și inhibarea dezvoltării tumorilor.

Rolul vital al proteinei a fost descoperit în urma unor cercetări colaborative între Statele Unite și Italia, cu rezultatele studiului fiind publicate în revista de specialitate Oncogene și citate de Il Messaggero.

Cdk9, cunoscută și sub numele de „noul gardian al genomului”, îndeplinește o funcție esențială în procesul de reparare a ADN-ului deteriorat, prevenind astfel apariția și răspândirea tumorilor.

Ce au descoperit cercetătorii

Studiul a demonstrat că celulele canceroase care lipsesc de Cdk9 devin mai susceptibile la tratamentul cu chimioterapie.

Echipa de cercetători consideră că această descoperire ar putea deschide noi orizonturi în dezvoltarea de medicamente care să vizeze Cdk9, fie ca tratament individual, fie în combinație cu alte terapii. „Cdk9 este un nou gardian al genomului”.

Cdk9 monitorizează genomul celulelor pentru a preveni apariția erorilor în secvența genetică. Absența Cdk9 afectează negativ mecanismul de reparare a recombinării omoloage, un proces esențial pentru prevenirea mutațiilor ADN.

Alterările în funcționarea Cdk9 în tumorile canceroase pot contribui la acumularea de mutații care favorizează creșterea și progresia cancerului.

Studiul, publicat în revista Oncogene, a evidențiat faptul că celulele canceroase care lipsesc de Cdk9 devin mai vulnerabile la tratamentul cu chimioterapie.

Cercetătorii consideră că această descoperire ar putea conduce la dezvoltarea de noi medicamente care să vizeze Cdk9, fie ca tratament individual, fie în combinație cu alte terapii.

„Această descoperire ne permite să adăugăm o nouă piesă importantă în înțelegerea modului în care celulele își aleg mecanismele de reparare”, a adăugat Antonio Giordano.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini