Redactia.ro
Home » Știri » Au apărut primele concluzii în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Raed Arafat a făcut noi declarații: „Aveam bază legală pentru asta”

Au apărut primele concluzii în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Raed Arafat a făcut noi declarații: „Aveam bază legală pentru asta”

GALERIE FOTO (2)

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a emis primele concluzii în urma controlului efectuat în urma tragicului incident de la Ferma Dacilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat aceste concluzii vineri, la sediul Ministerului de Interne, aducând în discuție aspecte cruciale legate de prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

În deschiderea declarației sale, Arafat a adus în prim plan amintirea dureroasă a pierderii a 8 vieți în incendiul de la Ferma Dacilor și a subliniat importanța prevenirii în aceste circumstanțe.

Ce concluzii s-au tras după incendiul de la Ferma Dacilor

Unul dintre punctele cheie evidențiate în cadrul concluziilor a fost nefuncționalitatea centralei de alarmare pentru fum și incendiu. Arafat a subliniat că, dacă această centrală funcționa corespunzător, tragedia ar fi putut fi evitată. Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a adus în discuție faptul că, în urma unui control din 2019, amplasamentul Ferma Dacilor putea fi închis având baza legală necesară pentru o astfel de măsură.

O altă problemă semnalată în cadrul analizei a fost scăderea alarmantă a numărului de persoane specializate în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Arafat a prezentat datele cu privire la evoluția acestui număr, arătând că între 2013 și 2023, numărul de inspectori de prevenire a scăzut de la 1017 la 443. Această tendință descrescătoare a specialiștilor în domeniu este îngrijorătoare, mai ales având în vedere că, în anul precedent, au fost efectuate doar 40.000 de controale.

„Cu toții știm ce s-a întâmplat și, din nefericire, pierderea a 8 vieți care a avut loc în urma incendiului. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat. Clar avem indicii că unele aspecte nu au funcționat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește prevenirea, dar și din partea administratorului, pentru că nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă la fiecare minut.

Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și incendiu nu era funcțională, deci clar, dacă centrala funcționa, poate nu eram aici, dar totuși trebuie să spunem că în 2019, în cadrul unui control, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a scos la iveală problemele sistemului

Analiza Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova aruncă o lumină asupra lacunelor existente în sistemul de prevenire și gestiune a situațiilor de urgență. Este evident că măsurile de prevenire trebuie consolidate, iar resursele umane și tehnice trebuie să fie în concordanță cu nevoile actuale.

„Vreau să subliniez că partea de prevenire la nivelul situației de urgență este una dintre cele mai importante. Am observat o scădere a numărului de persoane specializate, între 2013-2023 de la 1017 am ajuns la 443 de inspectori de prevenire. Anul trecut au fost efectuate 40.000 de controale.

Dacă în trecut puteam spune că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de îmbunătățit, dar în 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acționăm în situații limită și ne permiteau să acționăm aici”, a mai spus Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: