Redactia.ro
Home » Știri » Bacalaureat 2024. Ce subiecte s-au dat la Istorie

Bacalaureat 2024. Ce subiecte s-au dat la Istorie

Elevii de clasa a XII-a susțin marți, 2 iulie, cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024 – proba la Istorie, în cazul profilului uman și vocațional. Subiectele și baremul de corectare pentru examenul de Istorie vor fi publicate pe edu.ro. Peste 134.000 de elevi sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune a Bacalaureatului.

Ce subiecte au picat la Istorie

 

 

Cum se va desfășura examenul

Istoria este proba obligatorie la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.). În același timp, candidații de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică susțin examenul la Matematică.

Examenul începe la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele de la proba de Istorie. Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc. Cei care încalcă regulile pot ajunge să fie eliminați din examen.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Calendarul probelor de la Bac 2024

Pe 1 iulie a avut loc proba la Limba şi literatura română. Pe 2 iulie se desfășoară proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie). Pe 4 iulie este proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie). Pe 5 iulie este programată proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

Reguli pentru promovarea examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8:00 – 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului. Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Pregătirea pentru examen

Pentru a obține rezultate bune la proba de Istorie, elevii trebuie să aibă o înțelegere profundă a evenimentelor istorice, a contextului în care acestea au avut loc și a implicațiilor lor. Este recomandat să revizuiască notițele, să studieze materialele de curs și să se familiarizeze cu tipurile de întrebări care pot apărea în examen.

Antrenamentul constant și participarea la simulări ale examenului de Bacalaureat sunt strategii eficiente pentru a reduce stresul și a îmbunătăți performanțele. În plus, elevii ar trebui să se asigure că dorm bine înainte de ziua examenului și să aibă o alimentație echilibrată pentru a menține un nivel optim de energie și concentrare.

Toate sălile de examen sunt echipate cu sisteme de supraveghere audio-video pentru a asigura o desfășurare corectă și transparentă a probelor. Supraveghetorii joacă un rol crucial în menținerea ordinii și în prevenirea oricăror tentative de fraudă. Elevii sunt sfătuiți să coopereze cu personalul de supraveghere și să respecte toate indicațiile primite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: