Banca Naţională a României publică joi, la ora 11.00, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019.
Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial. (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC). Reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
Banca Naţională a României. Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR, în secţiunea bnr.ro/Info-financiar-5371.aspx.
După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru. Valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menţionată.
IRCC înlocuieşte ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.
Este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. ROBOR este mai mare decât ROBID, raportul lor urmând logica cererii și ofertei.
Banca Naţională a României. Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi. Iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni. Ele servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă. (…) ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR. («calculul ROBOR»), în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți. Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.
Citește și: Ministrul Economiei anunță redeschiderea minelor de la noi din țară
Banca Naţională a României. De ce sunt dobânzile la credite legate de ROBOR?
E simplu! Aceasta a fost decizia Statului Român, care în 2010 a legiferat prin Ordonanța de Urgență 50 (OUG 50) condițiile în care se pot acorda credite. Astfel, Statul a decis că se pot acorda credite fie cu rata de dobândă fixă. Fie cu rata dobânzii corelată la un indice de referință. S-a ales acest indice de referință (ROBOR) deoarece este o practică folosită la nivel internațional. În plus stabilirea acestuia se face transparent. Prin această Ordonanță, Statul a decis să protejeze populația de eventuale creșteri ale ratelor dobânzilor la credite care vin în urma unor decizii unilaterale ale băncilor. A fost aleasă scadența la 3 luni (care, atunci, era de 6,84%). Aceasta a fost considerată relevantă ca urmare a volatilității relativ reduse, a valorii de semnal. Cu scopul de a oferi suficientă predictibilitate în relația dintre bănci și debitori.
Citește și: ROBOR la 3 și 6 luni urcă din nou