Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 1 septembrie 2023. Începutul unui nou an bisericesc. Ce sfânt este prăznuit în această zi de sărbătoare

Calendar creștin ortodox 1 septembrie 2023. Începutul unui nou an bisericesc. Ce sfânt este prăznuit în această zi de sărbătoare

dionisie

Fiecare tradiție și credință religioasă își are propriul calendar liturgic, care marchează diverse evenimente și sărbători importante. În calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe, anul începe într-o zi specială cunoscută sub numele de Începutul Anului Bisericesc. Această zi are o semnificație profundă în viața spirituală a credincioșilor și este strâns legată de numele Sfântului Dionisie Exiguul, un important cărturar creștin care a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării calendarului liturgic și a cronologiei creștine.

Calendar creștin ortodox 1 septembrie 2023. Sfântul Dionisie Exiguul

Sfântul Dionisie Exiguul, cunoscut și sub numele de Dionisie cel Smerit, a fost un cărturar creștin, călugăr și teolog din secolul al VI-lea. A trăit într-o perioadă de importante schimbări culturale și religioase în lumea romană de răsărit. Una dintre contribuțiile sale cele mai notabile este crearea calendarului Anno Domini (după nașterea Domnului), care a servit ca bază pentru calendarul occidental modern.

Printre cele mai remarcabile realizări ale lui Dionisie Exiguul se numără și traducerea lucrărilor teologice din limba greacă în limba latină, contribuind astfel la răspândirea cunoașterii și înțelegerii în rândul vorbitorilor de limbă latină.

Începutul Anului Bisericesc și semnificația sa

Începutul Anului Bisericesc reprezintă începutul unui nou ciclu liturgic în calendarul Bisericii Ortodoxe. Această zi este sărbătorită în fiecare an pe 1 septembrie (14 septembrie în calendarul iulian folosit în unele Biserici Ortodoxe). Ea marchează trecerea de la un an bisericesc la altul și oferă credincioșilor oportunitatea de a se concentra asupra vieții lor spirituale, de a se reculege și de a se pregăti pentru perioada următoare.

În această zi, oamenii se roagă pentru binecuvântare, pentru iertare și pentru călăuzire divină pe parcursul noului an. Este un moment de reflectare asupra trecutului, de stabilire a obiectivelor pentru viitor și de întărire a legăturii cu Dumnezeu. De asemenea, este o ocazie de a sărbători viața și învățăturile Sfântului Dionisie Exiguul și contribuțiile sale la dezvoltarea calendarului bisericesc.

Începutul Anului Bisericesc și figura Sfântului Dionisie Exiguul reprezintă elemente semnificative ale spiritualității creștine. Acestea ne amintesc de importanța recunoașterii și celebrării momentelor cheie din istoria creștină și a tradițiilor care ne conectează cu învățăturile și valorile fundamentale ale credinței noastre. Sărbătorirea Începutului Anului Bisericesc ne oferă ocazia de a porni pe un nou drum spiritual, înnoindu-ne angajamentul față de credință și căutarea adevărului divin în anul care urmează.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: