Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 13 ianuarie. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic. Rugăciunea zilei

Calendar creștin ortodox 13 ianuarie. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic. Rugăciunea zilei

sfintii mucenici ermil si stratonic

Calendar creștin ortodox 13 ianuarie. Conform calendarului creștin ortodox, la data de 13 ianuarie se face pomenirea sfinților mucenici Ermil și Stratonic.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2023. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

Conform calendarului, în ziua de 13 ianuarie sunt pomeniți Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic. Ei au pătimit în vremea împăratului păgân Liciniu care în încercarea de a plăcea zeilor lui a început prigoana asupra creştinilor. Ermil a fost dat de gol de către un oştean împăratului că este creştin şi că râde şi-i batjocoreşte pe idoli. Împăratul s-a enervat şi a dat ordin ca Ermil să fie găsit şi adus în faţa lui la judecată. Când a fost adus în faţa împăratului, Sfântul Ermil nu s-a speriat. L-a înfruntat cu multă îndrăzneală mărturisindu-şi credinţa şi luând în batjocură pe idolii păgâni. Împăratul nu putea suferi ceea ce auzea aşa că a dat ordin de tortură. Călăii îndeplineau ordinul împăratului şi-l avertizau pe chinuit să renunţe la credinţa lui, să aducă jertfă idolilor şi să-l cinstească pe împărat.

Ermil a fost aruncat în închisoare, şi a primit răgaz trei zile să se gândească şi să renunţe la Hristos. Dar el a stat şi s-a rugat, a cântat rugăciuni şi a adus slavă lui Dumnezeu, iar când a fost scos şi adus din nou la judecată, el a stat drept şi l-a mărturisit în continuare pe Hristos. Şase călăi au început să-l bată dar el se ruga la Dumnezeu şi îndată s-a auzit un glas din cer care spunea: „Amin, Amin, zic ție, Ermile; după trei zile te vei izbăvi din aceste primejdii și vei primi mare răsplătire pentru pătimirea ta”.

Și cu toate ca era plin de răni, el îndemna pe prietenul său Stratonic să nu se spăimânteze și să-și țină firea, căci atunci când Ermil era bătut cu toiege, Stratonic plângea de mila lui. Atunci au priceput călăii că și el este de un gând și de o voință cu Ermil. Deci, fiind întrebat de împărat, a mărturisit că este creștin. Atunci, bătându-l și pe el, l-au aruncat împreună cu Ermil în apa Istrului, adică în Dunăre, unde amândoi au murit și au fost primiți în împărăția lui Iisus Hristos.

Rugăciunea zilei

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cinstiţi întocmai ca nişte stele dumnezeiesc strălucitoare v-aţi arătat pe cerul Bisericii, înţelepţflor, luminându-ne pe noi cu Străluciri Dumne­zeieşti, mucenicilor.

Rugăciunea Mucenicilor Ermil și Stratonic. Aprinzându-vă cu Focul Duhului, v-aţi arătat ca nişte cărbuni înţelegători, pururea lăudaţilor şi aţi stins văpaia idolilor, cu apele sângiurilor voastre.

Spălându-vă cu apele lui Hristos, Cel Ce a înecat în Iordan nelegiuirea voastră, aţi uscat râurile necredinţei, mucenicilor.

Rugăciunea Mucenicilor Ermil și Stratonic. Opreşte curgerile păcatelor mele, Ceea ce ai veştejit stricăciunea morţii, cu naşterea ta. Şi-mi dă umilinţă, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: