Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin-ortodox 20 iulie 2023. Zi importantă pentru toți credincioșii, marcată cu cruce roșie în calendar

Calendar creștin-ortodox 20 iulie 2023. Zi importantă pentru toți credincioșii, marcată cu cruce roșie în calendar

ilie

În data de 20 iulie 2023, în calendarul creștin-ortodox este o zi de mare sărbătoare, dedicată Sfântului Prooroc Ilie. Această zi specială este evidențiată în calendar cu o cruce roșie, semnificând importanța și sacralitatea evenimentului.

Calendar creștin-ortodox 20 iulie 2023. Sfântul Prooroc Ilie

Sfântul Ilie, cunoscut și ca Ilie Tesviteanul sau Ilie cel Mare, este unul dintre cei mai venerați sfinți ai tradiției creștine. În Biblie, el este prezentat ca un prooroc puternic și mistic, care a trăit în perioada Vechiului Testament. Numele său în limba ebraică înseamnă „Domnul este Dumnezeu,” iar această denumire reflectă importanța rolului său ca mesager al lui Dumnezeu și protector al credincioșilor.

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Ilie este cunoscut ca unul dintre cei mai mari vindecători și mijlocitori în rugăciuni. El este venerat și ca patron al focului, al agriculturii și al vremii favorabile. În multe comunități rurale, tradiția populară atribuie Sfântului Ilie rolul de a aduce ploaie în timpul secetei sau de a îndepărta furtunile amenințătoare.

În această zi specială, credincioșii ortodocși participă la slujbele religioase dedicate Sfântului Ilie în biserici, mănăstiri și catedrale din întreaga lume. Aceste liturghii sunt prilej de rugăciune, meditație și aducere aminte a vieții și învățăturilor acestui sfânt inspirat.

Tradițiile și obiceiurile specifice acestei sărbători variază în funcție de regiune și de cultura locală, dar ele au în comun respectul și venerația față de Sfântul Ilie și recunoștința pentru ajutorul său divin.

În unele locuri, oamenii aprind focuri rituale în cinstea sfântului, întruchipând astfel legătura cu puterea purificatoare și curățitoare a focului. Focul are și un simbolism religios puternic, sugerând prezența și binecuvântarea divină.

De asemenea, există obiceiuri în care credincioșii se roagă pentru protecție împotriva furtunilor, a dezastrelor naturale și pentru prosperitatea recoltelor agricole. Sfântul Ilie este considerat a fi un mijlocitor între cer și pământ, iar credința în intercesiunea sa în fața lui Dumnezeu este profund înrădăcinată în conștiința creștină.

Rugăciune către Sfântul Ilie

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui.

Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: