Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 7 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci de Sfântul Ioan

Calendar creștin ortodox 7 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci de Sfântul Ioan

sfantul ioan botezatorul

Conform calendarului creștin ortodox, la data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit la o zi distanță de sărbătoarea Bobotezei, atunci când Domnul Iisus a fost botezat de Ioan, în râul Iordan.

Calendar creștin ortodox 7 ianuarie 2023. Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, la data de 7 ianuarie, credincoșii prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta s-a născut Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendența a seminției lui Aaron. Se spune că nașterea lui Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavril lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la biserică. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavril, Zaharia a rămas fără glas până la nașterea fiului său, Ioan.

„El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)”, i-a spus Îngerul Gavril lui Zaharia.

Superstiții de Sfântul Ioan

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, el se asigură ca bebelușii se nasc sănătoși. În această zi nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan. În plus, se spune că de Sfântul Ioan trebuie să fie veselie în casă pentru că așa va fi atmosfera în cămin tot anul.

Ziua de 7 ianuarie este marcată în calendar cu cruce roșie, așadar nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi în gospodărie. Ziua de 7 ianuarie trebuie să fie una dedicată rugăciunii.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Sfântul Ioan

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini