Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 8 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce albastră pentru români

Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 8 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce albastră pentru români

Calendar creștin ortodox 2023

În data de 8 iulie 2023, creștinii vor sărbători doi sfinți importanți conform Calendarului Creștin Ortodox. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în mod special pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion, dar și pe Sfinții Procopie și Teodosia.

Epictet și Astion sunt cunoscuți drept cei mai vechi martiri de pe teritoriul României și au trăit în secolul al III-lea în regiunea cunoscută astăzi sub numele de Dobrogea. Această sărbătoare are o semnificație deosebită pentru credincioșii români din zona Dobrogei și este marcată în calendar cu o cruce albastră, indicând caracterul său de sărbătoare locală.

Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 8 iulie 2023. Cine au fost Sfinții Epictet și Astion

Locuința celor doi sfinți a fost în provincia Scythia Minor, aproape de Dunăre și brațul Sfântul Gheorghe. În prezent, această regiune a devenit satul Dunăvățu de Jos, situat în județul Tulcea. Ruinele fortăreței romano-bizantine, cunoscută în trecut sub numele de Halmyris, se găsesc în această zonă.

Epictet și Astion au suferit o moarte martirică deoarece au refuzat să renunțe la credința lor în Hristos și să se închine idolilor, conform cerințelor impuse de împăratul Dioclețian. În prezent, părți din moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt păstrate în numeroase biserici și mănăstiri din România. Chiar și în capitala țării, București, o parte din moaștele acestor sfinți se găsesc la Biserica Eroii Revoluției, în apropierea cimitirului Belu.

Prin sărbătorirea acestor sfinți, creștinii ortodocși aduc un omagiu martirilor care și-au sacrificat viața în numele credinței lor. Această sărbătoare oferă credincioșilor o ocazie de a reflecta asupra curajului și devotamentului lor față de valorile creștine. Epictet și Astion rămân modele de inspirație prin standardele lor ridicate de credință și loialitate față de Dumnezeu.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri.

Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: