Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 august. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini

Calendar ortodox 1 august. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini

Calendar ortodox 1 august. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini

Calendar ortodox 1 august. Prima zi a lunii august este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar și marchează începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Luna august este cunoscută în popor și ca Gustar. Aceasta lună are 31 de zile, ziua are 13 ore, iar noaptea, 11 ore.

Calendar ortodox 1 august. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini: Scoaterea Sfintei Cruci

Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. 7 frati Mucenici Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului).

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci coincide cu Postul Adormirii Maicii Domnului și începe, de regulă, la 1 august, dar e posibil să pice și pe 31 iulie.

Aceasta sărbătoare a apărut la dorința grecilor și a rușilor de origine ortodoxă. Mai exact, semnificația acestei sărbători este dată de prăznuirea biruinței pe care rușii au avut-o asupra bulgarilor, dar și a grecilor asupra sarazinilor (denumirea pe care Occidentul medieval o folosește pentru a se referi la musulmanii arabi).

Pe data de 1 august, La Constantinopol, se scotea din procesiune lemnul Sfintei Cruci din Palatul Imperial. Mai apoi, Sfânta Cruce era dusă la catedrala Sfânta Sofia, iar de pe 1 și până pe 15 august se țineau o serie de procesiuni menite să-i ferească pe credincioși de boli și de suferințe, a relatat calendarulortodox.ro. Acest moment liturgic era săvârșit în amintirea arătării pe cer a Sfintei Cruci și a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Eliberarea grecilor de sub saracini a avut loc în timpul împaratului Manuel Comnenul, iar legendele spun că acest lucru a putut fi realizat doar cu ajutorul Sfintei Cruci.

Tot în aceasta zi se face pomenirea celor 7 frați Mucenici Macabei, care au trăit pe vremea lui Antioh al IV-lea (175-164 i.Hr).

Calendar ortodox 1 august. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini
Foto: Doxologia.ro

Canon de rugăciune la Praznicul Scoaterii Sfintei Cruci

Canon de rugăciune la Praznicul Scoaterii Sfintei Cruci, conform Doxologia.ro:

Tropar la Praznicul Scoaterii Sfintei Cruci, glasul 1:

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faraon cel purtat în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea; şi pe Israel cel ce fugea l-a arătat mergător pedestru, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Sfintei Cruci a Domnului celei de viaţă făcătoare, astăzi toţi să ne închinăm cu minte curată şi cu gând binecredincios. Că este pusă înainte, dăruind celor ce se apropie de ea sfinţire şi mântuire, strălucire, slavă şi milă.

Stih: Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Crucea cea de viaţă dăruitoare, pusă înainte şi văzută fiind, revarsă raze de dar luminoase. Să venim, dar şi să luăm luminare de veselie, mântuire şi iertare, laudă Domnului aducând.

Stih: Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Străină vedere! Cinstita Cruce se pune înainte celor ce o văd şi ca un izvor izvorăşte daruri sufleteşti şi şterge păcatele, dezleagă bolile şi întăreşte gândurile celor ce se închină ei în chip curat.

Stih: Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Toiagul cel ce a tăiat marea închipuia biruinţa Crucii, prin care noi, cu credinţă fără de înecare, înotăm prin apa vieţii celei nestătătoare şi scăpăm din toate curgerile păcatului şi de dumnezeiasca linişte ne umplem.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Când Te-am născut, Fiule, în chip de negrăit, de dureri am scăpat; dar acum toată mă umplu de dureri, căci Te văd spânzurând pe lemn ca un făcător de rele, pe Tine, Cel Ce ai spânzurat pământul fără susţinere, a grăit cea Preasfântă, plângând.

(…)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: