Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 august 2021. Este sărbătorit Sfântul Lavrentie

Calendar ortodox 10 august 2021. Este sărbătorit Sfântul Lavrentie

Calendar ortodox 10 august 2021.

Calendar ortodox 10 august 2021. Creștinii ortodocși îl vor sărbători marți, 10 august, pe Sfântul Lavrentie, arhidiaconul episcopului Sixt. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Iron, filosoful și Sfinții șase Mucenici care au murit în Vizie.

Calendar ortodox 10 august 2021. Sfântul Lavrentie

Calendar ortodox 10 august 2021. Sfântul Lavrentie din Cernigov s-a născut în anul 1868, în localitatea rusească Karilsk, din regiunea Cernigov. Părinții săi sunt Evsevii și Hristina, au fost oameni simpli și credincioși. Acesta a trăit în secolul al III-lea și a fost arhidiaconul episcopului Sixt. „Unde mergi, Parinte, fara fiul tau? Unde grabesti, Preasfintite, fara al tau arhidiacon?”. La auzul acestor cuvinte, episcopul i-a raspuns: „Nu fiule, nu te parasesc, dar lupte inca si mai mari te asteapta. Noi, ca batranii, ne-am angajat intr-o lupta usoara. Dar pe tine, tanar viguros, te asteapta o victorie si mai plina de glorie asupra tiranului. Nu mai plange. Peste trei zile Diaconul ii va urma Preotului”.

La scurt timp după arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor. În timp ce Sixt era dus la Via Appia, să i se taie capul, Lavrantie i-a ieșit în cale și i-a strigat „Nu ma lasa, Parinte Sfant, pentru ca am impartit deja comorile pe care mi le-ai incredintat”. După ce a spus asta, a fost luat de soldați și somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Furios, i s-a cerut să se închină idolilor, iar pentru că a refuzat a fost închis în temniță. L-a vindecat de orbire pe Lucillius și apoi l-a botezat, iar temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune a cerut să fie botezat și el. După mai multe chinuri, a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși, iar Lavrentie i-a spus „Eu ma dau ca jertfa placut mirositoare singurului Dumnezeu adevarat, pentru ca jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inima infranta si smerita”. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei, iar în iconografie, el este reprezezentat cu cadelnița cu jar în mână.

Acatistul Sfantului Lavrentie

Alesule al lui Dumnezeu si preaslavite facator de minuni, Cuvioase Lavrentie, porunca ai primit de la imparateasa cerului sa vii in vechea cetate a Cernigovului si sa te salasluiesti in manastirea Sfintei Treimi, unde traind cu dreptate, prigoane ai suferit si turma de monahi adunand, cu cuvantul lui Dumnezeu i-ai hranit si la Hristos i-ai adus. Tu insa, avand indrazneala la Sfanta Treime, roaga-te sa fim izbaviti de toate necazurile si durerile ca sa-ti cantam cu umilinta si multumire: Bucura-te, Cuvioase Lavrentie, rugator bineplacut si sarguincios catre Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Pe voievozii cei tari…

Stih: Sfinte Mucenice Laurențiu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Laurențiu.

Stih: Sfinte Mucenice Laurențiu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Laurențiu. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un fiu al luminii şi al zilei fiind, în chip minunat de la apus ca un soare simţitor ne-ai răsărit nouă, luminând marginile cu raza cea prealuminoasă, Sfinte Mucenice Laurențiu, pururea pomenite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin cinstită naşterea ta, Fecioară, izbăvindu-ne din legăturile iadului şi din stricăciune şi din osânda lumii, cu mulţumire grăim către tine: Bucură-te, Preacurată, Ceea ce eşti Plină de daruri, Uşa cea Mântuitoare a Darului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: